Американският тв водещ Лари Кинг почина от COVID на 87 години

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441474 www.24chasa.bg
Американският тв водещ Лари Кинг

Американският тв водещ Лари Кинг почина на 87-годишна възраст, предаде "Гардиън".

Той беше хоспитализиран в медицинския център на Сидърс-Синай в Лос Анджелис със симптоми на коронавирус.

Със своите тиранти и запазен бруклински акцент той често казваше, че предпочита взима интервюта без да знае повече от публиката си, за да може да задава въпросите, които те биха задали.

В продължение на шест десетилетия Кинг стана един от най-разпознаваемите медийни фигури в САЩ. В разгара си, предаването му по CNN - "Лари Кинг лайв", което той водеше в продължение на 25 години, привличаше 1,5 милиона зрители на вечер.

Кариерата му започва като водещ в малко радиостанция в Маями през май 1957 г. Роден е в Ню Йорк, където са емигрирали майка му - от Украйна, и баща му - от Литва. Отива обаче в Маями, защото е чул, че там е по-лесно да стане журналист със своето само гимназиално образование.

Журналистът е направил повече от 50 000 интервюта в кариерата си, почти няма значима световна личност, с която не е разговарял.

През 1960 г. дебютира в телевизията, но кариерата му продължава да е регионална в Маями чак докъм края на 70-те. Даже му се налага да се върне към радиото.

През 1978 г. започва "Шоуто на Лари Кинг", в което говори с гости и пуска в ефир слушатели да задават въпроси. Интервютата и реакциите на Лари впечатляват собственика на Си Ен Ен Тед Търнър, който го кани в телевизията.

От юни 1985 г. "Лари Кинг лайв" е първото международно телевизионно шоу, в което зрителите се включват директно в ефир. Водещият задава нетрадиционни, често неудобни въпроси. То е записано в Книгата с рекордите на Гинес като предаването с най-дълъг живот.

Скоро рейтингът му е рекорден. Лари се превръща в институция - за всяка световна знаменитост става въпрос на чест да му гостува.

Майсторството му е ненадминато, а правилата му изглеждат прости:

"Тайното умение да се води разговор е умението да се задават въпроси. Аз нищо няма да разбера, когато говоря сам. Помнете: хората, с които разговаряте, собствените им нужди и проблеми ги интересуват сто пъти повече, отколкото вие и вашите проблеми." 

Превод и редакция: Винсент Тановски