Румънците активни, искат да се ваксинират

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441524 www.24chasa.bg
Флорин Къцу СНИМКА: Wikipedia

Националният комитет за координация на ваксинационната кампания съобщи, че над 740 000 румънци са се записали за ваксинация във втория етап, който обхваща хората над 65 години, лицата с хронични заболявания и увреждания, както и служителите от ключови сфери.

Това е относително голямо число при население от 20 милиона в страната.

Ваксинационната кампания върви добре, заяви румънският премиер Флорин Къцу. Правителство запазва целта 10,4 милиона румънци да бъдат ваксинирани и с двете дози до края на септември, предаде Аджерпрес.

"Данните сочат ясно, че Румъния е сред страните, които са подготвили много добре тази кампания. Продължаваме със същия ритъм и запазваме целта да ваксинираме 10,4 милиона румънци с двете дози до края на септември и най-малко 1,2 милиона румънци с двете дози до 29 март", написа във фейсбук Флорин Къцу.

До момента са ваксинирани 374 681 души, като 363 426 от тях са получили една доза, а 11 255 души - двете дози от ваксината. При 1064 души са установени леки странични реакции.

Същевременно комитетът съобщи, че 73-годишна жена от окръг Бакъу с множество хронични заболявания е починала в деня, в който е била ваксинирана. При следваксинационното наблюдение не са отчетени промени в състоянието й, но по-късно жената е получила кардио-респираторен арест. Опитите на медиците да я реанимират не са дали резултат, посочват здравните власти. "Според получените до момента информации става въпрос за съвпадение на събития без причинно-следствена връзка с ваксинацията", заяви в съобщение ваксинационният комитет.

Премиерът подчерта важността на спазването "навсякъде и през цялото време" на правилата за защита от коронавруса, като отбеляза, че само по този начин може да бъде намален броят на заразените. 

Изказването му дойде сел съобщението, че висш полицай е заловен да нарушава карантината на купон в Букурещ.

Полицаи и жандармеристи са разкрили в петък вечерта нелегално парти в ресторант в историческата част на Букурещ, в което участвал заместник-директор на столичната полиция, както и лице, което е трябвало да бъде под карантина, съобщи телевизия Диджи24.

Румънската полиция е направила серия от проверки за спазване на санитарните мерки в цялата страна. Проверени са 4060 икономически оператори, 243 оператори на пътнически транспорт, 7693 заведения за хранене и 54 104 лица. В резултат на акциите са наложени над 4124 глоби на стойност 760 280 леи (близо 156 000 евро).

При проверка на ресторант в Стария център на Букурещ са открити 27 души, включително заместник-директорът на Букурещката полиция Раду Гавриш и лице, което е било поставено под карантина в окръг Кълъраш на 16 януари. В съобщение на полицията се посочва, че срещу въпросното лице е започнало разследване по обвинение във възпрепятстване на борбата с болестите. Същевременно ръководството на полицията е разпоредило проверка по случая с висшия полицейски служител за дисциплинарно отклонение и нарушаване на служебните задължения.

Съгласно действащите противоепидемични мерки заведенията на закрито в Букурещ нямат право да работят. Префектът на столицата Траян Бербечану съобщи в петък, че ресторантите, баровете, театрите и кината в Букурещ ще бъдат отворени от понеделник, като ще работят от 6 до 21 часа с най-много 30% от капацитета си.