БСП ще вкара всички ученици в електронен регистър

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441904 www.24chasa.bg
Корнелия Нинова СНИМКА: БСП

Бизнесът следва да получи данъчна ваканция, обещава соцлидерката Корнелия Нинова

БСП предлага изграждане на нови 4 електронни регистъра, които да бъдат в помощ на бизнеса, каза партийният лидер Корнелия Нинова. По думите й те са заложени като дългосрочни мерки в плана на партията за възстановяване и развитие на българската икономика след кризата, предизвикана от пандемията.

Единият регистър ще бъде данъчен, а вторият - за наличната работна ръка на пазара на труда, обясни Нинова. Наложително е да бъде създаден поземлен регистър, в който, освен броя на земеделските стопани, да бъдат посочени и белите "петна" на обработваемите терени.

Последният регистър трябва да е свързан с образователната система и да предоставя на бизнеса информация за всеки ученик, посочи лидерът на БСП.

Предлагаме редица мерки в краткосрочен план, за да бъдат подпомогнати фирмите и да се облекчат от бюрокрацията, допълни Нинова. Бизнесът би следвало да получи данъчна ваканция за част от налозите. Друга мярка, която би била изключително полезна за съживяването на икономиката, е държавата да покрие процент от оборотите им за предишни периоди. БСП иска да се направят договорки на държавно ниво със страни от ЕС, които да изпращат техни граждани да ползват у нас балнео- и СПА-услуги и лечение.

Нинова каза още, че партията е подготвила и конкретни предложения как да се облекчат инвестициите, включително чрез създаването на държавен инвестиционен фонд. По думите й се разработва и програма в помощ на родния експорт.