Ердоган пусна военна фрегата турско производство

https://www.24chasa.bg/novini/article/9441979 www.24chasa.bg
Реджеп Тайип Ердоган СНИМКА: Ройтерс

В Истанбул бе спусната на вода фрегатата "Истанбул" (F-515), която е първото национално военно съоръжение, произведено в Турция и предназначено за турските военноморски сили, съобщи кореспондентът на БТА Нахиде Дениз.

Церемонията по спускането на вода се състоя в командването на корабостроителниците на турските военноморски сили с участието на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той посочи, че фрегатата "Истанбул" (F-515) е произведена в рамките на проекта МИЛГЕМ /MILGEM/ за производство на военни съдове национално производство за нуждите на турските военноморски сили.

"Нации, които нямат силна отбранителна индустрия, не може да гледат уверено в своето бъдеще. Те трябва да бъдат силни във военно, икономическо и дипломатическо отношение", заяви Ердоган.

Президентът посочи още, че Турция е сред 10-те страни, които произвеждат собствени бойни кораби.

Според предварителната програма съпругата на президента Емине Ердоган трябваше да подаде командата за пуска на кораба на вода, както е според морските традиции. Тя обаче отсъстваше и тази задача бе изпълнена от съпругата на военния министър Хулуси Акар.