Кинаджии с кърваво писмо срещу телевизионери заради държавната субсидия за филми

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442009 www.24chasa.bg
Режисьорът Милко Лазаров е председател на Съюза на българските филмови дейци СНИМКА: Румяна Тонeва

Най-големите съюзи на кинотворци разпространиха гневно отворено писмо, че не са съгласни с промени в Закона за филмовата индустрия, които подготвя парламентът. С тях се въвежда механизъм за предоставяне на държавна помощ за производство на телевизионни филми и сериали. По този начин значителни публични средства вместо за подпомагане на българското кино се насочват за финансиране на телевизионно съдържание, предназначено за излъчване основно в програмите на големите телевизионни оператори, възмущават се от филмовата общност.

Авторите на отвореното писмо намекват, че поправките са направени под "натиска на телевизионните оператори, които десетилетия не отделят никакви средства за българско филмопроизводство въпреки наличието на такова изискване в Закона за радио и телевизия" и обвиняват  в "безпринципно политическо съглашателство от народни представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и ВОЛЯ".

Настояваме за спиране на промените в Закона за филмовата индустрия и оттегляне на законопроекта, пишат авторите.

Отвореното писмо е от Милко Лазаров, председател на Съюза на българските филмови дейци, Павел Веснаков, председател на Българската асоциация на кинорежисьорите, и шефовете на още 11 професионални и творчески сдружения.