Франция прекрачи прага от един милион ваксинирани срещу COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442050 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Един милион французи са ваксинирани вече срещу КОВИД-19. Това заяви днес премиерът Жан Кастекс близо месец след началото на кампанията във Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

"Благодаря на всички наши медицински служители, на всички хора на изборни длъжности, на целия персонал и сътрудници в префектурите, на всички, обединили усилия в тази изключителна кампания за ваксинация", написа той после в Туитър.

Правителството си бе поставило за цел до края на януари броят имунизирани французи да стигне един милион.

Бавното първоначално развитие на кампанията, стартирала на 27 декември, предизвика множество критики и принуди кабинета да разшири по-бързо от предвиденото списъка на лицата за ваксиниране с предимство.

Тази сутрин делегираният министър за промишлеността г-жа Аниес Пание-Рюнаше заяви по радио "Франс ентер", че страната цели да ваксинира до юни 15 милиона души. "Разумно допускам, че тази цел може да бъде надхвърлена", добави тя.

Висшите здравни власти във Франция нарекоха днес "разумна" и възможността да се разшири до шест седмици интервалът между поставянето на първата и втората доза от ваксините срещу КОВИД (вместо три-четири седмици понастоящем) с цел да бъдат защитени най-уязвимите групи на фона на "епидемичния скок".