Оставки на политици и военни - ваксинирали се с връзки в Испания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442077 www.24chasa.bg
СНИМКА: РОЙТЕРС

Началникът на генералния щаб на испанската армия генерал Мигел Анхел Виляроя подаде оставка, след като бе обвинен, че е нарушил правилата, за да бъде ваксиниран срещу ковид. 
"С цел да бъде опазен имиджът на въоръжените сили генерал Виляроя връчи оставката си на министъра на отбраната", съобщи генщабът.

Според източник на АФП в генщаба, че министърът Маргарита Роблес е приела оставката.

Ваксинирани, без да са от групите с приоритет, испански военни и политици са в центъра на полемика, довела в петък и до уволнението на офицер с висок ранг.

Вътрешният министър уволни полицейски подполковник - офицер за свръзка с генералния щаб на армията. Той е освободен заради вътрешен доклад, според който е бил имунизиран, без да е от приоритетна група, при положение че над един милион дози се поставят в момента в Испания с приоритет на медицинския персонал и на хората в домовете за възрастни.

Ваксина е поставена и на хора от генщаба, тъй че може да има и други уволнения, предупреди в петък Маргарита Роблес, министър на отбраната, и уточни, че очаква рапорт по въпроса.

Освен военни първа доза от ваксината са получили и политици от различни партии, които също не са от приоритетни категории лица.
Един от тях - регионалният съветник по здравеопазването на област Мурсия Мануел Вийегас, е бил принуден да подаде оставка.

Колегата му от испанския автономен град-анклав Сеута в Северно Мароко Хавиер Герерон, е в подобна ситуация, но заяви, че няма да напусне, тъй като не е нарушил никакви правила. "Не съм искал да ме ваксинират", увери той и посочи, че е отстъпил пред исканията на техническите си съветници, въпреки че "не обича ваксините".

Испания е сред страните, най-силно засегнати от пандемията, с над 55 000 смъртни случая и близо 2,5 милиона заразени според официалните данни.

Подобна полемика се развива и в Австрия, където властите заявиха във вторник, че разследват медийни публикации за кметове, монахини и близки на болногледачи, които били ваксинирани срещу ковид, при все че не са от приоритетните групи.