2022 г.: Бързи и сигурни преводи без по-високи такси

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442747 www.24chasa.bg

До 2024 г. ще се въведат регламенти за криптовалутите и за финтех компаниите

Незабавните преводи, при които парите достигат до получателя в рамките на секунди, ще бъдат въведени до края на 2021 г. Ще се прецени необходимостта да се въведе нормативна забрана за тяхното таксуване по-скъпо от стандартните кредитни преводи.
Това съобщава подуправителят на БНБ Нина Стоянова в публикация за Асоциацията на търговските банки в България.

Според нея, в системата за незабавни плащания ще се включат и валути, различни от еврото, а постепенно при спазване на определени изисквания те ще включват и трети страни, извън ЕС.

Всеки клиент на финансова институция ще получи цифрова самоличност за целия Европейски съюз, което ще позволи лесно „регистриране“ на нови клиенти изцяло онлайн, обяснява Стоянова.
За да се повиши сигурността от всеки, който предлага платежни услуги ще се изисква при идентифицирането на клиентите да въвежда биометрията за сметка на постепенно отпадане на по-малко надеждни статични пароли или есемеси.

При грешни преводи ще се въведе незабавно възстановяване на парите. При извършването на безконтактни плащания с карта ще сбъде разрешено въвеждането на  индивидуално определен от клиента лимит, за който не се изисква въвеждането на ПИН.
От всички финансови институции, действащи на територията на  в ЕС ще бъде изисквана оперативна съвместимост между приложенията, използвани от крайните потребители, вкл. използваните QR кодове, за да се гарантира лесна и сигурна употреба.
Всички участници в платежните операции ще бъдат задължени да споделят информация относно кибер заплахи и слабости.

Надзорът над финансовите институции ще включва и т.нар. критични доставчици на ИКТ услуги, когато предоставят услуги на финансовите субекти.
Сред новите финансови услуги, които ще бъдат предлагани ще се включат нови дейности като колективно финансиране, кредитно посредничество, услуги, свързани с криптоактиви.

Дейностите с криптовалутите и с финансови инструменти-токени ще бъдат регламентирани, за да се минимизират рисковете, свързани с тяхното предлагане. Големите технологични компании, които предлагат финансови услуги също ще влязат в нормативна рамка.
Регламентите ще обхванат три основни вида криптоактиви- токени, обезпечени с активи, токени за електронни пари, което ще се издават сало от лицензирани кредитни институции и обикновени криптоактиви. Ще се въведе нова група финансови институции, които са различни от издателите на токени- доставчици на услуги по криптоактиви, която ще подлежи на лицензиране, обяснява Стоянова.

Тези, които получат такъв лиценз ще могат да извършват отговорно пазене и администриране на криптоактиви от името на трети лица, да оперират на платформа за търговия с криптоактиви, да обменят криптоактиви за фиатна валута или за други активи. Спазването на правилата от тези нови институции ще бъде следено от Европейския банков орган, като първоначално ще се отнася само за издателите на т. нар „значими токени“ - токени, чиято обща стойност надвишава определен праг.