Д-р Брънзалов: България не е толкова застрашена от новия вариант на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442778 www.24chasa.bg
Д-р Николай Брънзалов

В България едва ли новият вариант на COVID-19 ще се разпространява толкова бързо, колкото във Великобритания, смята д-р Николай Брънзалов, член на Националния оперативен щаб и зам.-председател на Българския лекарски съюз. Пред БТВ той посочи, че при нас няма такова движение на хора и няма толкова много етноси.

Според Брънзалов хората трябва малко да се успокоят
и да не се фокусират само върху коронавируса. „Пациентите с хронични заболявания се страхуват да посещават лечебните заведения заради COVID-19, а техните заболяване изискват активно наблюдение“.

„Две фирми вече започват да забавят доставките на ваксини. Хубавото за нас е, че България не се нуждае от толкова огромни количества. Обещано ни е, че ще бъдат компенсирани тези количества и ще пристъпим към масова ваксинация. Аз го виждам през март – април. Аз съм оптимист. Цифрите и показателите сочат, че в момента стоим много добре на фона на останалите страни в Европа като смъртност и заболеваемост“, посочи д-р Брънзалов.

„Личните лекари в голямата си част започнаха да правят списъци за ваксиниране на хората. Никой не може да каже колкото точно ще бъдат желаещите да се ваксинират. В моята практика има много желаещи да им бъде поставена ваксина. Всичко зависи от доставките и всеки от нас ще изработи своя алгоритъм, за да може за пократко време да ваксинира пациентите си. След като се ваксинирах, се чувствам доста по-спокоен. Нямам никакви странични реакции. Хората не трябва да се притесняват. Пациентите с оплаквания са много малко, за да правим трагедии. На практика търсенето на ваксини в световен мащаб е много голямо и в началото няма да можем да си избираме ваксина като в магазин“, допълни Брънзалов. 

„Никой в Националния оперативен щаб не желае да бъдат затворени заведенията просто така. Това се налага от статистиката и защото все още има рискове. Много е спаднала заболяемостта в последно време, но кога ще се отворят и ще се отхлабват мерките, ще покажат цифрите“, каза д-р Брънзалов.