Проф. Георги Христов: Проучвания сочат, че ваксините пазят от новите щамове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9442781 www.24chasa.bg
Специалистът по алергология и вътрешни болести и преподавател в Медицинския университет проф. Георги Христов СНИМКА: БОЛНИЦА ТОКУДА

Има значителни проучвания, че разработените ваксини са ефикасни и към новите щамове, заяви в ефира на Нова тв водещият специалист по алергология и вътрешни болести и преподавател в Медицинския университет проф. Георги Христов.

COVID не е като грип. Все още нямаме данни дали ще живеем със заразата. Имаме нужда от ваксините. Затова ни е важно да разберем какво точно представляват те, каза още проф. Христов.

Той самият вече се е ваксинирал. Наблюденията му над колегите му показват, че не се проявяват различни странични ефекти от обявените от фармацефтичните компании, а те не са тежки. Само двама негови колеги са имали някакви оплаквания и то след инжектирането с втората доза.

"Едната колега е над 70 години. Тя се притесняваше от алергични реакции. Разказа, че след втората доза е имала грипоподобна симптоматика. Леко я е изкарала. На сутринта всичко е отшумяло, но всичко това е напълно очаквано", разказа специалистът по алергология.

Той обясни как РНК молекулата на ваксините не стига до ядрото на клетката и има много кратък живот, едва 8 часа, а след това се изхвърля от тялото. Това по никакъв начин не променя човешката ДНК, категоричен бе проф. Христов.

Новината за смртните случаи при имунизирани възрастни хора в Норвегя нямат връзка с ваксината, успокои алергологът като се позова на последни проучвания в скандинавската страна. "В началото сведенията за смъртни случаи в началото не бяха добре описани. Американците публикуват към момента 15 случая на анифилактични реакции сред 4 млн. ваксинирани с "Модерна" и 45 случаи при 7 млн. "Пфайзер", което е 2,1 на 1 млн. души", каза проф. Христов.

Не вярвайте на всяко сведение, което се появява във вестници, списания, тв или радио канали, ако не е доказано и проверено. С времето информацията, която натрупваме, знаем за болестта повече и повече, препоръчва преподавателят в МУ.