Първи сблъсък САЩ - Русия при Байдън за Навални (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444535 www.24chasa.bg
Младеж с шапка и рога, напомнящи на тези на шамана от атаката над Капитолия, участва в протеста в Москва. СНИМКА: РОЙТЕРС

Москва обвини американски дипломати, че насърчавали метежа срещу властта и се месели във вътрешните работи

Само няколко дни след встъпването на Джо Байдън като президент на САЩ Вашингтон и Москва изостриха реториката и влязоха в тежък конфликт заради опозиционния лидер Алексей Навални и протестите в негова защита в събота. Протестната акция обхвана 110 населени места в цялата страна, а над 3500 активисти по площадите бяха арестувани (Как протекоха протестите - виж долу).

“Американските дипломати в Русия ще трябва да дадат обяснения в руското външно министерство във връзка с това, че посолството на САЩ в Москва е публикувало “маршрути на протестите” в градовете от федерацията, коментира говорителката на руската дипломация Мария Захарова, предадоха АФП и ТАСС.

Според нея дипломатическата мисия подхвърлила и информация за “поход срещу Кремъл”.

“Какво бе това -

директива или

инструкция?

Подобни планове не бяха заявени дори от организаторите. Американските ни колеги ще трябва да дадат обяснения на Смоленския площад, където се намира руското външно ведомство”, предупреди Захарова.

Тя заяви още, че ако посолството на Русия във Вашингтон беше публикувало карта с протестни маршрути, посочвайки крайната точка, например в Капитолия, това щяло да доведе до глобална истерия от страна на американските политици и до заплахи със санкции и експулсиране на руски дипломати.

Руското външно министерство посочи в отделно изявление, че публикуването в сайта на американската мисия на часовете и местата на незаконните митинги надхвърля грижата за американските граждани в Русия и Москва смята това за намеса във вътрешните ѝ работи.

Според АФП Мария Захарова коментира публикувано на сайта на мисията на САЩ в Москва предупреждение към американците да не присъстват на демонстрациите в събота в Русия в подкрепа на поставения под стража опозиционер Алексей Навални. Посолството уточнява в текста в кои градове и на кои улици ще се събират хора. Руската дипломация обаче съзря тук насърчение към демонстрантите.

Държавният департамент на САЩ обаче не остана длъжен. “САЩ категорично осъждат използването на груба тактика срещу протестиращи и журналисти в градовете в цяла Русия. Преди събитията (от събота) руското правителство се опитваше да потисне правата на мирни събрания и свободата на изразяване, тормозейки организаторите на протести, заплашвайки социалните медийни платформи и превантивно арестувайки потенциални участници.

Това се случва

след години на

затягане на

ограниченията

и репресивни

действия

срещу гражданското общество, независимите медии и политическата опозиция”, се казва в официалното изявление на американската дипломация.

“Продължаващите усилия за потискане на правата на руснаците на мирни събрания и свобода на изразяване, арестуването на опозиционния деятел Алексей Навални и репресиите срещу последвалите протести са обезпокоителни признаци за допълнителни ограничения върху гражданското общество и основните свободи. Правата на руснаците на мирни събрания и на участие в свободни и честни избори са залегнали не само в конституцията на страната, но и в ангажиментите на Русия към ОССЕ, Всеобщата декларация за правата на човека и в нейните международни задължения по Международния пакт за граждански и политически права”, посочва още текстът. САЩ призоваха за незабавно освобождаване не само на Навални, но и на всички задържани.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков омаловажи значението на протестите и заяви, че онези, които излизат на улицата, са много по-малко, отколкото онези, които гласуват за президента Путин. Според него разобличение като това, което Навални направи за някакъв според Песков дворец на Путин, били изгодни на силите, които искат да разклатят ситуацията в страната, която обаче не се разклащала.

Протести в 110 руски града, арестуваха 3500 души

За кратко бе задържана и жената на Навални

В събота Алексей навали нанесе първия си удар след завръщането си в родината от Германия, при което бе арестуван още на летището. След това бе осъден набързо на 30 дни затвор и отведен да излежава присъдата в “Матроска тишина”.

На призивите му от килията за протест се озоваха хиляди хора, въпреки ниските температури и най-вече въпреки че властите бяха извадили по улиците многобройни спецчасти, които налагаха здраво с палки излезлите да демонстрират и ги влачеха по земята. В социалните мрежи бе пуснато видео от Санкт Петербург, където на въпрос на жена защо е бил задържан един младеж, полицай в пълно снаряжения я рита в корема. Жената пада и си удря главата, а по-късно медиците установяват, че има сътресение на мозъка.

Руската полиция е задържала над 3500 души, съобщиха правозащитници. Протести акции е имало в 110 градове в страната - от Сибир до Москва и Санкт Петербург, като

това е рекорд в

най-новата

история на Русия,

посочи Нюязру. Според оценката на репортери на Ройтерс демонстрантите в Москва са били около 40 000. Официалните данни на полицията бяха за максимум 4000 протестиращи в столицата. “Омръзна ни да се страхуваме”, скандираха недоволните от управлението раснаци. Други носеха плакати: “Не на диктатурата”, “Този президент е прекалено скъп” (алюзия за “двореца на Путин”), “Алексей воскресе”.

Сред задържаните бе и съпругата на Навални Юлия, която в инстаграм публикува снимка от полицейската камионетка и написа: “Съжалявам за лошото качество. Светлината в камионетката е лоша.”

В петък Юлия съобщи, че ще участва в акциите, и добави: “Ще изляза заради смелия човек, когото тормозят и убиват, а той никога не се предава.

Винаги ще се

боря за теб”

По-късно стана ясно, че Юлия Навалная е била пусната на свобода, без да бъде съставен протокол. Освободени са били и всички непълнолетни.

В Курск майор от полицията, поддържащ Навални, е бил разпитван в продължение на 7 часа и след това уволнен, съобщиха хора от лагера на опозицията.

Според затворническите власти, докато са течали протестите в негова защита, в килията Навални е четял писмата от последователите си - само в събота той е получил над 50, направил си е абонамент за пресата и се е интересувал как може да си поръча книги по интернет.

Негови сътрудници пък разкриха, че разследването му за т.нар. дворец на Путин на Черно море вече е гледано повече от 75 милиона пъти.