Английски учен: Имунизираните могат да пренасят коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444606 www.24chasa.bg
Близо 5,9 млн. души веч са ваксиниране във Великобритания. СНИМКА: РОЙТЕРС

На Острова вече има 77 случая и на южноафриканския щам

Хората, които са ваксинирани срещу COVID, все още могат да го предадат на други, затова трябва да продължат да спазват правилата на социално дистанциране. Това обяви зам. главният медицински директор на Великобритания професор Джонатан Ван-Там пред “Дейли телеграф”.

Той призова ваксинираните си сънародници, които вече са близо 6 млн., да се въздържат от близки срещи с други хора поне три седмици. “Дори да сте получили две дози от ваксината, пак можете да предадете вируса на някой друг и веригите на заразяване да продължат, излагайки на риск други, които са по-назад на опашката за ваксиниране”, обясни професорът. По думите му учените все още не знаят какво точно е влиянието на ваксините върху предаването. Възможно е антителата, които създават, да потискат ефектите на вируса, но не да го елиминират от горните дихателни пътища. В момента се правят проучвания по въпроса, които обаче не са приключили.

Единствените данни, които могат да послужат за ориентир, засега са от Израел, където около 30% от населението са получили поне първа доза. Там ваксинационната кампания започна на 19 декември с продукта на “Пфайзер” от най-възрастните и вече се наблюдават 60% спад на хоспитализирани с коронавирус над 60 г. Въпреки този положителен резултат израелските власти не смятат, че трябва да премахват ограниченията в страната, тъй като се нуждаят от допълнителни убедителни данни.

Великобритания пък даже смята да въведе допълнителни мерки. В понеделник британското правителство ще обсъди дали да не настанява пристигащите от държави с много случаи на коронавирус в карантинни хотели за 10 дни срещу заплащане, след като здравният министър Мат Ханкок съобщи, че в страната са идентифицирани вече 77 случая на южноафриканския по-заразен вариант на вируса. Междувременно Нидерландия и Португалия спряха полетите и фериботните връзки с Острова за седмица след съобщението на премиера Борис Джонсън, че има известни доказателства, че британската мутация на COVID е по-смъртоносна.

В момента всички пристигащи в Обединеното кралство трябва да представят отрицателен тест и декларация къде ще изтърпят 10-дневна карантина. Оказва се обаче, че само трима от 100 биват проверявани дали са на посочения адрес, тъй като все още хиляди пътуват въпреки правилото, че това трябва да се прави единствено в наложителни случаи.