Естония може за първи път да има жена премиер

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444694 www.24chasa.bg
Кая Калас Снимка: Уикипедия

Двете най-големи партии в Естония са постигнали споразумение за съставяне на ново правителство, което за първи път в историята на страната ще бъде оглавено от жена премиер, предаде Асошиейтед прес.

Очаква се партийните съвети на опозиционната, дясноцентристка Партия на реформите и управляващата досега, лява Центристка партия да гласуват за присъединяване към правителство, начело на което ще застане лидерката на реформаторите Кая Калас.

Двете партии ще получат по седем министерства в 14-членния кабинет, който ще има мнозинство в 101-местния парламент.

По-рано този месец президентката на Естония Керсти Калюлайд заяви, че незабавен приоритет на новото правителство трябва да стане борбата с влошаващата се ситуация с коронавируса и с икономическите проблеми, причинени от пандемията, съобщи БТА.

Ако получи одобрението на парламента, 43-годишната Калас ще бъде първата жена премиер на балтийската страна с 1,3-милионно население. Адвокат и бивш евродепутат, тя е дъщеря на Сийм Калас, един от основателите на Партията на реформите, бивш премиер и бивш евродепутат. Кая Калас пое ръководството на партията през 2018 г. като първата жена, неин председател.

Това е вторият опит на Калас да състави правителство за по-малко от две години, след като тя не успя да сформира кабинет на Партията на реформите след изборите от 2019 г. въпреки победата си във вота. Това проправи пътя към правителство на Центристката партия и лидера й Юри Ратас, който състави трипартийна коалиция, включила и реформаторите.

Ратас и кабинетът му подадоха оставка на 13 януари след скандал около подозрения, че ключов член на Центристката партия е приемал частни дарения за партийната хазна в замяна на политическа подкрепа при строителен проект в пристанищния район на столицата Талин. Ратас няма да участва в новото правителство.