Общинска фирма поръча нов кръст за гроба на Стоянка Мутафова след кражбата

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444827 www.24chasa.bg
Кръстът (на снимката) вече го няма, оплака се Муки.

Общинската фирма “Егида”, която охранява Централните софийски гробища, вече е поръчала копие на откраднатия кръст от гроба на популярната и обичана актриса Стоянка Мутафова и ще го възстанови за своя сметка, казаха от Столичната община.

Кръста е бил метален и вероятно това е причината да стане обект на вандалската проява.

По разпореждане на столичния кмет Йорданка Фандъкова се прави оглед, за да се установи дали апашите са задигнали и елементи от съседни гробни места.

По случая работи столичното Второ РУ на МВР. Ще се преглеждат записите от моторизирана камера, тъй като другите записващи устройства са по-отдалечени и не са хванали вандалите. “Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече.” Това изплака дъщерята на легендарната актриса - Мария Грубешлиева, в събота.

Тя и мениджърът ѝ Евгени Боянов ден преди това с ужас установили, че месинговият кръст, монтиран на паметника до снимката на Стояна със съпруга ѝ Нейчо Попов, е откъртен и мястото около него стъпкано.

Самият паметник от черен гранит бе поставен в началото на зимата, след като на 6 декември се навърши година от смъртта на актрисата. Той е проектиран от скулптора Десислав Байчев, автор и на общата паметна плоча на Мутафова, Нейчо Попов и Георги Калоянчев пред входа на блока им.

Кръстът от паметника е изтръгнат в навечерието на 99-годишнината от рождението на актрисата - 2 февруари. “Не разбирам кой си позволи това. Крадците на метали не се свенят дори пред вечните жилища на покойниците! Сега се надяваме с Муки полицията да намери вандалите и да ги идентифицира”, каза Евгени Боянов.