Борисов към Радев: Да си каже позицията за Навални, няма да му се карат толкова (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444843 www.24chasa.bg
Премиерът и президентът отново навлязоха в словесна престрелка, този път заради ареста на Навални.

Премиерът смутен от “оглушителното мълчание” на българския президент

“Оглушително мълчание” от страна на българския държавен глава на фона на реакцията на всички страни от ЕС срещу ареста на Алексей Навални и репресиите на Москва към опозицията смутиха премиера Бойко Борисов. И ситуацията в Русия стана повод за сблъсък между премиер и президент.

“Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно.” С тези думи Борисов подкани президента по време на неделно посещение на Националния координационен център на МОСВ. Според Румен Радев пък “загрижеността на премиера не е нищо повече от театрална поза”.

Словесният сблъсък започна още в събота, когато в Москва се разразиха антиправителствените протести с множество арести (виж долу), а министър-председателят бе на посещение в Сливница. Там той остро критикува липсата на становище от страна на президента.

“На Европейския съвет беше обсъдено задържането на опозиционния лидер Алексей Навални и на този фон е оглушително мълчанието на президента Радев, той не се е изказал по случая. Тук

не става въпрос да се

месим във вътрешните

работи на Руската

федерация,

а за чисто демократичен процес - че всеки, който не харесва дадено управление, има право на глас. Защо в България може да има, и то в пълния му обем, а другаде не може? Предлагам да чуем какво мисли президентът Радев, защото и Европейският съвет, и Европейският парламент, и Европейската комисия настояваме за незабавното му освобождаване (на Навални - б.р.)”, каза още премиерът.

“Борисов не се трогна нито за битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани. В Европарламента се прочу със заканата “да изгори” Елена Йончева, както сам се изразява в записа, а в европейската преса - с това, че праща в турските затвори хора, потърсили убежище в Европа.” Така Румен Радев

отвърна на Борисов

в съобщение,

разпространено от

пресцентъра му

Вътре той не изрази становище за случая с Навални, а само за изказванията на премиера.

“Сега се прави на радетел за демокрация. Защото вече приключи с тази в България, затова “освобождава” други народи. За мен проблемите на българската демокрация са прекалено драматични, за да ги крием зад загрижени, театрални пози. Оставям тази роля на Борисов”, допълва държавният глава.

“Нашата позиция на евро-атлантическата и демократична общност е Навални да бъде освободен”, обяви премиерът вчера.

“Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция”, подчерта Борисов.

“Вътрешна работа е безспорно, но ние, когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни да наблюдават изборите - за да бъдат абсолютно сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни", продължи той. Добави, че не е чул позицията на президента Радев и по въпроса с изгонените руски дипломати.