Директори при министъра днес за ученето от февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444856 www.24chasa.bg
Очаква се 7-и и 12-и клас да се върнат в училище от 1 февруари. СНИМКА: Николай Литов

Варианти за връщане в присъствена форма в училище ще обсъждат днес на отраслов съвет социалните партньори в образованието. Предложението си ще предоставят на Националния оперативен щаб, който да вземе окончателно решение. Това каза за “24 часа” Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Нагласата досега бе от 1 февруари в училище да се върнат 7-и и 12-и клас, защото им предстоят матури, както и петокласниците, които са първа година в прогимназиален етап и със смяна на много преподаватели. Преди ден обаче здравният министър Костадин Ангелов спомена за връщането на 8-и вместо на 5-и клас, което досега не е огласявано от образователното министерство. При всички случаи обмисляната схема е на ротация - всички випуски поетапно да минат през присъствено обучение, което после да се редува с онлайн. В момента на училище ходят най-малките - децата от 1-и до 4-и клас, чиито занятия бяха подновени от 4 януари. За тях прекият контакт с учителите е най-важен във връзка с ограмотяването и социализацията, аргументираха се просветните експерти. А и работата само на екран е неприемлива заради здравето им.

Директорите на училищата са на мнение, че трябва да получат автономност при решенията за връщане на учениците, като следват разпоредбите на здравните експерти. Общата рамка в различния подход е класове да се редуват така, че максимално 30 или 40% от учениците да са в сградата. Зависело и от това какво е училището.

В най-големите училища с повече паралелки директорите обсъждат първо да се върнат само 7-и и 12-и клас. В основните училища - 5-и и 7-и. В училищата с малък брой ученици, най-вече в тези в малки и отдалечени от областните центрове населени места, биха могли да се върнат всички, ако епидемичната обстановка е успокоена. В училищата на една смяна за кратко време може да се премине на двусменен режим и това да позволи присъствено обучение за повече класове при спазване на отдалеченост.

Изключително внимателно и според сградата пък трябвало да се подходи в обединените и средищните училища (заради смесването на учениците от различни селища), както и в тези с уязвими групи.

Всички ученици от 5-и до 12-и клас трябва да са с маски в час, смятат от образованието.

Съюзът на директорите е убеден, че външното оценяване в 4-и и 10-и клас би дало ценна информация за нивото именно в необичайната среда на електронно обучение. Дори и да не е задължително за всички ученици, резултатите му са нужни за системата на образованието.