Шерифът от Кюстендил - Кирил Васев, охраняваше инаугурацията на Байдън

https://www.24chasa.bg/novini/article/9444878 www.24chasa.bg
Кирил Васев Кадър: бТВ

От 5 години Кирил Васев работи в шерифството на предградие на столицата Вашингтон. Той е един от 30 офицери там, избрани да участват в охраната на встъпването в длъжност на Джо Байдън заедно с военни от Националната гвардия, агенти на ФБР, Сикрет Сървиз и хиляди полицаи, разказа бТВ.

Припомняме, че мерките за сигурност за клетвата на Джо Байдън бяха безпрецедентни, защото на 6 януари тълпа от привърженици на Доналд Тръмп нахлуха и превзеха сградата на американския Конгрес. 

Това беше най-охраняваната инаугурация на американски президент в историята - над 30 000 военни, полицаи и шерифи от десетки служби. Сред тях имаше и няколко българи.

За родения в Кюстендил българин тази работа е наследствена - дядо му също е бил полицай.

„През цялото време човек трябва да очаква неочакваното, въпреки че по време на инаугурация не се случи абсолютно нищо“, казва Кирил Васев. Според него службите се свършили страхотна работа.

„Моята агенция бяхме един ден преди инаугурацията да направим генерална репетиция, за да знаем нашите постове къде се намират, какво точно трябва да правим, определени кодове и комуникации, които обменяме с другите агенции. При проучването на района имахме 9-10 часа работен ден“, разказва той.

Всеки ден Кирил Васев патрулира по улиците, работи в затвора, разследва гангстерски групи, банкови обири и сигнали за бомби.

„Разбира се, че има страх. Но самият страх те държи нащрек и мотивиран, по този начин те пази по-сигурен да си вършиш работата“.

Кирил Васев е един от около 40-те членове на създадената преди година българо-американска полицейска асоциация. Тя обединява наши сънародници, работещи в силите на реда в цяла Северна Америка.

„Участваме в различни благотворителни фондове. Помагаме на училища, детски градини, болници, обменяме информация между самите нас“, обяснява той.

А един ден Васев казва, че може да се върне и да работи в системата в България.