ПСС: Загиналият фрийрайдър е бил екипиран, но е карал в забранена зона (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9445369 www.24chasa.bg

За по малко от 10 минути планински спасители от Банско се отзовават за помощ, но само констатират смъртта. Изнесли са тялото от улеите, които са продължавали да бъдат лавиноопасни. Изключително бързо са действали колегите, за съжаление има случаи, в които нищо не може да се направи. Загиналото момче не е имало как да оцелее, защото откъсването на лавината е било с фронт около 150 метра, а ходът ѝ е бил от порядъка на километър. Това каза на брифинг шефът на Планинската спасителна служба Емил Нешев.

Припомняме, че вчера Борислав Гарибов, национален състезател по фриирайд- каране извън пистите, загина, затрупан от лавина в Пирин. Трагедията стана в района на местността "Бъндерица".

"Хората не трябва да се поддават на емоцията на фрийрайд. Пирин е забранен за такъв тип дейност, там е забранено такава дейност. Момчето е с всичко необходимо - раница, сонда, лопата, каска. За съжаление тези съоръжения не ни правят безсмъртни, те могат да дадат минимален шанс нещата да се развият по такъв начин", каза още Нешев. 

Брифинг на шефа на планинската спасителна служба ВИДЕО: БНТ

"Този проблем не трябва да се решава със забрани - трябва да има разбиране и действие в тези терени. Цялата индустрия е страшно насочена към фрийрайд. Трябва да се намерят начините, по които той да се регламентира и да бъде охраняван", добави той. 

Затрупаният от лавина Борислав Гарибов. СНИМКИ: ФЕЙСБУК
Затрупаният от лавина Борислав Гарибов. СНИМКИ: ФЕЙСБУК

"Вчера малко преди този инцидент имаш друг в Банско, също с откъсната лавина, без затрупани, но това е чист късмет. Нека всички да търсят информация. Много е опасно в момента. Не препоръчваме излизането извън маркираните писти", завърши Емил Нешев.