Масовата ваксинация се планира за март или април (Видео)

https://www.24chasa.bg/zdrave/article/9445371 www.24chasa.bg
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов КАДЪР: БНТ

В края на седмицата се очаква да бъде одобрена и ваксината на "Астра Зенека"

Днес получихме 14 040 дози, които компенсират тези, които не пристигнаха миналата седмица. Това каза на брифинг изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов във връзка с пристигането в България на новите дози от ваксината срещу COVID-19 на "Пфайзер" - "Байонтек".

"Кога ще може да започне масовата ваксинация на населението в България зависи изцяло от това кога ваксините ще получат разрешение за употреба и кога компаниите ще започнат доставките. Очакванията са все пак стартът да може да бъде даден в средата на март или април", добави той. 

Брифинг изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов ВИДЕО: БНТ

През февруари се очаква доставка на още 83 хил. дози, а през март в страната трябва да пристигнат 104 хил. ваксини от същия производител.

В края на седмицата се очаква решението на Европейската агенция по лекарствата за ваксината на AstraZeneca. Ако то е положително, доставките ще започнат през февруари, стана ясно по време на брифинга.

Маг.-фарм. Богдан Кирилов обясни, че стартът на масовата имунизация зависи от това, кога останалите ваксини ще получат разрешение за употреба под условие: „По график, от първите две компании, които получиха разрешение (Pfizer/BioNTech и Moderna), се очакват около 4,4 млн. дози, респективно за 2,2 млн. души до края на годината. При положение, че и петте ваксини получат очакваното разрешение, това означава че 2,5 млн. души ще бъдат ваксинирани до средата на годината.“

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, каза че европейските държави ще получат достъп до руската ваксина, едва след като тя отговори на всички европейски изисквания.

До края на седмицата се очаква у нас да пристигнат още 3600 дози от ваксината на Moderna, което е втора доставка от този производител.