Турция прехвърли прага от 25 хиляди жертви на коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9445436 www.24chasa.bg
Министърът на здравеопазването на Турция Фахреттин Коджа СНИМКА :Ройтерс

Турция вчера прехвърли прага от 25 хиляди жертви на коронавируса, съобщи Асошиейтед прес, като се позовава на здравното министерство.

След като за 24 часа бяха регистрирани нови 140 смъртни случая, свързани с COVID-19, общият брой на починалите от началото на епидемията през март достигна 25 073.

В началото на декември правителството върна ограниченията, включително вечерен час през работните дни и пълен локдаун през уикендите, за да намали разпространението на заразата. Броят на случаите на зараза на дневна база падна до около 6000 през последните дни, след като през декември достигна над 33 000, отбелязва агенцията, цитирана от БТА. 

В Турция е регистрирана ваксината КоронаВак на китайската фармацевтична компания Синовак. Първият етап от масовата ваксинация започна на 14 януари сред медиците. На 19 януари страната започна ваксинация на настанените лица и персонала в домовете на възрастни хора и центровете за грижа за хора с увреждания, както и на хората на възраст на и над 90 години, на които ваксината също се поставя от медицински екипи в домовете им. От 21 януари започна ваксинирането на лицата над 85-годишна възраст. До миналата събота над 1,2 милиона души са получили първата доза от ваксината, съобщи здравният министър Фахреттин Коджа.