Д-р Радосвета Филипова: Важно е да няма спиране на доставките, забавяне е възможно с всяка ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9445492 www.24chasa.bg

Важно е да няма спиране на доставките. Забавяне е възможно да стане с всяка ваксина, защото фармацевтичните фирми работят много напрегнато и тове е причината за забавянията. Това каза пред Нова телевизия д-р Радосвета Филипова от Националния вксинационен щаб. Нека не се вторачваме в данните от деня, защото ситуацията е динамична и непрекъснато се променя.

Ние сме от малкото държави в света, които заделят за втора доза, каза още Филипова. Притесненията на другите държави са, защото там всичко се оползотворява за първа игла и ако има забавяне, може да има проблем с втората доза.

Д-р Филипова не се съгласи, че позицията на България е пасивна - страната е купила дозите, които ни се полагат. Заявени са 13 милиона дози. При нас обаче ваксините се поставят само от лекари или от сестра под кантрола на лекар, посочи още тя.

Има връзка с "Астра Зенека", има уверения, че през март ще бъдат получени няколкостотин хиляди дози, каза д-р Филипова. Според нея един лекар би могъл да ваксинира дневно не повече от 40 души. 

У нас няма да се извършва имунизация по стадиони като във Великобритания, смята още тя. Ако има създадени достатъчно мобилни екипи, е реално да се извършват по 10 000-20 000 ваксини на ден. Но това може да се случи, ако има достатъчно дози и достатъчно мобилни епипи.

На масата стоят всички ваксини, които ЕС одобри - имаме квоти за всички тях. Не съм достатъчно компетентна дали националната ни агенция може да одобри ваксина сама, каза лекарката. 

Ясно е, че мутации се появяват всеки момент. Но за момента не се работи по нова ваксина за новите щамове. Целта е да се имунизират все повече хора с наличните ваксини, за да се спре разпространението. Ситуацията за момента с нищо не се е подобрила, даже се е влошила в глобален мащаб, затова всички мерки трябва да останат и да се спазват, посочи д-р Филипова.