Над 3600 са задържани на съботните протести в Русия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9445640 www.24chasa.bg
Над 3600 са задържании на съботните протести в Русия СНИМКА: РОЙТЕРС

Състоялите се в събота в десетки градове на Русия протестни прояви с искане за освобождаването на опозиционния политик Алексей Навални приключиха, по оценки на правозащитници, с рекорден брой задържани, над 3600, пише руският вестник "Комерсант".

На част от задържаните са наложени административни арести, а за други съществува опасност от наказателни дела. Въпреки това привържениците на Навални обещават да продължат с протестите, отбелязва руското издание. Опозицията е уверена, че с наближаването на парламентарните избори през есента, уличната активност ще нараства, но експертите не са склонни да преувеличават влиянието на протестните прояви върху хода на избирателната кампания, предаде БТА. 

В коментарите си за съботните акции представители на руските власти акцентираха върху малкия брой на демонстрантите и изтъкнаха, че протестите са вдъхновени от чужди сили, пише "Комерсант". Руското издание обръща внимание на изказване на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков в ефира на телевизия "Росия", че президентът Владимир Путин се ползва с подкрепата на значително по-голям брой хора от този на участващите в протестните мероприятия. Вестникът цитира и думите на Песков, че се отнася с уважение към всички гледни точки, но че осъжда участието в незаконни прояви.

"Комерсант" се фокусира и върху изявлението в Инстаграм на секретаря на генералния съвет на партия "Единна Русия" Андрей Турчак, в което той окачествява протестните акции като опит на "глобалната машина на Запада да взриви" Русия. Изданието обръща внимание и на изявлението пред "РИА Новости" на председателя на комисията на Съвета на федерация по защита на суверенитета Андрей Климов, че са налице "заслужаващи доверие данни", че в провеждането на съботните протести са замесени специални служби на чужди страни.