При масов локдаун в Хонконг бяха установени само 13 нови заразени с коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9446416 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

При изтеклия днес 48-часов масов локдаун в Хоноконг, въведен от правителството за тестване на няколко хиляди души за коронавируса, бяха установени едва 13 положителни теста, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

В изявление правителството каза, че са извършени тестове на 7000 души, че положителните тестове са 13 и че никой не е отворил на властите в близо 500 жилища.

Мащабната процедура започна в събота в един от по-старите жилищни квартали в района Джордан, населен с представители на етнически малцинства.

Властите прибягнаха до тази мярка, след като от 1 до 20 януари в зона от 56 сгради с общо около 10 000 обитатели бяха открити 162 заразени с коронавируса.

Масираното тестване, за което бяха мобилизирани над 3000 чиновници от 16 служби, беше разкритикувано от някои експерти като неефективно.

Бенджамин Коулинг от факултета по обществено здравеопазване към Хонконския университет каза днес пред хонгонгската обществена компания за радио и телевизия (Ар Ти Ейч Кей), че ваксинирането може да породи надежда за относително нормализиране на живота към септември. Не съм сигурен, че затварянето на други малки части от града ще допринесе особено за откриването на повече случаи точно сега, отбеляза той.

По данни от вчера в Хонконг досега са регистрирани 10 086 заразени с коронавируса и 169 починали.