Министър Ангелов няма да отстъпва пред ресторантьорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9446965 www.24chasa.bg
Директорът на Университетската болница "Проф.д-р Стоян Киркович" в Стара Загора проф. д-р Йовчо Йовчев /вляво/ и здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов откриха днес пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа с 12 нови поста. Вдясно е зам.-председателят на парламента Емил Христов. СНИМКА: Авторът

"Уроците, които трябваше да научим, не са научени от всички", отсече той в Стара Загора

Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, който получи поръчение от премиера Бойко Борисов да се срещне с ресторантьорите заради техните искания да отворят свободно заведенията от началото на февруари, коментира днес в Стара Загора така възложената му мисия: "Оставам верен на себе си и последователен. Надявам се в хода на тези разговори те да проявят необходимото разбиране. Изминахме много дълъг път от началото на пандемията до днес и резултатите, които постигнахме, са впечатляващи. Но уроците, които трябваше да научим, вероятно не бяха научени и не са научени от всички. Така че със сигурност няма да позволя да загубим постиженията и да предадем усилията на много хора.

Затова първо от февруари ще отворим училищата за близо 200 хиляди деца. Това са 37,5 процента от учениците в средното образование. Ще бъдат охлабени мерките в областта на спорта и на културата - най-важните области за държавата наред с образованието. След като наблюдаваме нивата на заболяемост и смъртност от COVID-19 и те останат стабилни, чак тогава можем да говорим за разхлабване на мерките и в другите сектори".

Министър проф. д-р Костадин Ангелов дойде в Стара Загора за откриването на пребазираната Клиника по нефрология и хемодиализа в Университетската многопрофилна болница "Проф. д-р Стоян Киркович". В новата си база клиниката, която в момента обслужва 32 пациенти, разполага с 12 нови поста.

Предстои тя да бъде доокомплектована с апаратура, която ще достави здравното министерство.

"В България можем да ваксинираме между 50 и 100 хиляди човека на ден, ако имаме в наличност достатъчно количества ваксина", съобщи още министър Ангелов. Той поясни, че когато са поръчвали ваксините, са се водели от техните качества и характеристики, а не от това кой е производителят им.

На въпрос дали страната ни може да внесе ваксини от Русия, Китай или от други страни извън ЕС, той отговори, че всичко зависи от Европейската комисия, която е оторизирана от нашия парламент да избира подходящите и безопасни ваксини. Ако комисията ги одобри след съответните изпитания, те биха стигнали и до България.

На въпроса защо обаче Унгария не чака подобно одобрение и ще внася ваксини, произведени извън ЕС, министърът отговори така: "Питайте за това унгарците".