Словения разхлабва мерките срещу коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9447136 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Словения реши да разхлаби ограничителните мерки и отново да отвори училищата, но властите препоръчаха особена предпазливост заради присъствието на новия мутирал щам на вируса, като подчертаха, че могат отново да бъдат въведени по-стриктни ограничения, предаде агенция Хина.

През последните 24 часа са направени 2734 PCR и бързи антигенни тестове и са потвърдени само 293 нови случая на заразени, съобщи днес здравното министерство. В страната има 18 350 активни случая на Ковид-19. До неделя в страната са били ваксинирани 48 717 души, предава БТА.

Детските градини ще бъдат отворени от утре, а в училищата ще се върнат учениците от първи до трети клас. Днес се правят тестове на учителите в детските градини и началните училища, които са задължителни според закона за заразните болести, каза премиерът Янез Янша.

Правителството съобщи, че предвид вероятността появилият се в страната мутирал нов щам на коронавируса да е по-разпространен, отколкото изглежда, до средата на седмицата епидемичнатга ситуация ще бъде преразгледана и ако предположенията се окажат верни, ще бъдат възстановени по-строгите ограничения.

Премиерът Янез Янша обяви в неделя, че новият английски щам е потвърден при временно пребиваващ в Словения косовски гражданин, който е пристигнал от Белгия.