Мария Габриел: България изгради репутация на привлекателен цифров център

https://www.24chasa.bg/novini/article/9447267 www.24chasa.bg
Еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел

България изгради репутация на привлекателен цифров център благодарение на своите технологични таланти. Страната ни е сред държавите с най-голям брой жени с професионална реализация в областта на информатиката и имаме истински шанс да се превърнем в европейски център за стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите. Това каза еврокомисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж - Мария Габриел при откриването на първата пленарна сесия за годината на новия Икономически и социален съвет, предаде БТА.

В края на миналата година европейска платформа очерта страната като потенциален лидер на ЕС в областта на авангардните технологии с 47 стартиращи предприятия в областта на изкуствения интелект, каза Габриел.

Европейският институт по иновации и технологии ще има нова инициатива, насочена към регионалното измерение на обединението на триъгълника - наука, иновации и образование, като България автоматично се включва в инициативата. Важно е да идентифицираме къде са необходими тези инвестиции с цел създаване на работни места и подпомагане на регионите в преход, заяви Мария Габриел.

Голямата новост през 2021 година е създаването на Европейски център за цифрово образование, като целта е създаване на мрежа от национални консултативни центрове за цифрово образование и достъп на всяка държава членка до обучение и материали, посочи еврокомисарят. По думите на Габриел втората голяма новост за годината е началото на работата за създаване на европейска платформа за споделяне на качествени сертифицирани онлайн ресурси. За момента платформите, които предлагат такъв тип съдържание, не са европейски и Европа има неизползван потенциал, посочи Габриел.

В областта на зеления преход предстои създаването на европейска коалиция за образование за климата. До 31 януари се събират проекти, като целта е коалицията да бъде създадена до есента.

Добра новина е, че в рамките на моя ресор разполагаме със силен бюджет, каза Габриел. Програмата "Хоризонт Европа" вече е с бюджет 95,4 млрд.евро, имаме най-голямата в света програма за публична подкрепа на иновации и научи изследвания, допълни тя. Програмата "Еразъм" е с почти двойно увеличен бюджет, което е изключително добро послание за младите хора, за стълба на обществото, каквото е образованието, каза еврокомисарят. Тя посочи важността и на програмата "Творческа Европа", която има увеличение от 60 процента в бюджета. По време на кризата видяхме как културното съдържание е това, което помага да запазим нашета национална и регионална идентичност, но и да отстояваме европейско лидерство в тази област, допълни Габриел.

"Пандемията ускори промените, които вече се случват, особено в областта на зелените технологии и цифровизацията", заяви Габриел.

По отношение на Зеления пакт и на Зелената сделка тя каза, че предстоят предизвикателства, но и нови възможности и разчита на гражданския парламент като ИСС да даде индикации как по отношение на работните места, на икономическия растеж този екологичен преход може да е справедлив и в полза на обществото. Тя напомни, че в рамките на програмата "Хоризонт Европа" 35 процента от разходите ще трябва да допринасят за постигане на целите в областта на климата.