Тестват спрей за нос, който пази от коронавирус

https://www.24chasa.bg/novini/article/9448303 www.24chasa.bg
Британският премиер Борис Джонсън лично товари ваксини на Оксфорд/“АстраЗенека”. СНИМКА: РОЙТЕРС

Британски учени: Опасно е да се отварят училищата преди края на април

Спрей за нос, който може да блокира въздействието на СOVID-19 до два дни, бе разработен от учени от университета в Бирмингам. Те обявиха, че продуктът им може да е по аптеките във Великобритания до лятото, тъй като е създаден от съставки, които са разрешени за медицински цели в страната. Смятаме, че спреят може да помогне за отваряне на училищата, тъй като

не трябва да

се преработва

специално

за деца,

каза пред “Дейли телеграф” ръководителят на изследователския екип доктор Ричард Моукс.

Предвидено е да се слага по четири пъти на ден, но може да се използва и през 20 минути при хора, които са затворени цял ден в помещения с други. Съдържа съставки, които улавят вируса в носа и го правят неактивен.

Преди дни бе разкрито, че болница в графство Съри тества спрей, който може да убие 99% коронавируса, разработен от компания със седалище в Канада.

Голямо международно проучване в края на миналата година показа, че подобни средства могат да играят решаваща роля в бъдеще, ако прогнозите на учените, че вирусът ще остане завинаги с нас, се сбъднат.

Междувременно британският премиер Борис Джонсън бе подложен на натиск от депутати да представи график за отваряне на учебните заведения в страната, след като учени обявиха през уикенда, че ще е опасно това да стане преди края на април. Той обаче обяви, че не може да се ангажира със срок, преди да бъде направен преглед в средата на февруари на въведените през януари национални ограничения.

Джонсън даде да се разбере, че все още опасността от безконтролното разпространение на коронавируса не е отминала и затова може да се наложи да се въведат и допълнителни мерки. Сред тях е принудителна

10-дневна

карантина в

хотели на всички

пристигащи

на Острова,

за да се ограничи внасянето на нови мутации на вируса, които могат да подкопаят ваксинационната кампания.

За това настояват здравните власти, но представители на летищните служби предупредиха, че близките до тях хотели ще се напълнят за 24 часа при сегашния брой на пътуващи към Великобритания, и трябва да се помисли къде и как да бъдат транспортирани следващите пътници. Затова решението по въпроса бе отложено за вторник.