Искат ваксини и за домашни любимци

https://www.24chasa.bg/novini/article/9448365 www.24chasa.bg
СНИМКА: Пиксабей

Екипите, разработващи ваксини срещу коронавирус, трябва да помислят и за техни варианти за кучета и котки. Това призоваха учени от два английски и един американски университета в статия за медицинското списания "Virulence".

Според тях предаването на вируса от животни на хора представлява значителен дългосрочен риск, тъй като той може да еволюира в тях и да се върне в гостоприемното човешко тяло чрез нови опасни варианти. Те дават пример със заразяването на норки в Дания миналата година, което наложи избиването на милиони животни.

“Наистина има смисъл да се разработват ваксини за домашни любимци. Трябва да сме подготвени за всякакво развитие на ситуацията”, казва професорът по еволюционна генетика в Университета на Източна Англия Кок ван Остерхаут.

Русия стана първата страна, която обяви, че разработва коронавирусна ваксина за животни. Даже твърди, че ще е готова с нея в края на януари. В момента се правели финални тестове върху норки, котки и гризачи, тъй като се смята, че те са най-податливи на вируса.