Омбудсманът: Матурите на практика оценяват учителите, а не толкова учениците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9448942 www.24chasa.bg
Омбудсманът Диана Ковачева КАДЪР: БНТ

"Подкрепям хилядите родителите, които се обърнаха към мен и с петиция, в момента тя е над 14 хиляди души. Приемам аргументите на родителите и децата, затова че онлайн обучението не е задълбочено, децата не се чувстват достатъчно подготвени да проявят най-добрите знания, които са придобили". Това каза омбудсманът Диана Ковачева в "Денят започва" по БНТ.

Според нея такива матури не следва да има.

"Ненужен риск се създава за събирането на малки деца от 4 клас и на големи от 10 клас. Тези матури на практика оценяват учителите, училището, системата, а не толкова учениците. Още повече, че за самите деца нищо следва от тези матури", предупреди още тя. 

"За всички станаха ясно дефицитите на онлайн обучението - удачно  е за известен период от време, но не и за продължителен", каза още Диана Ковачева, като допълни, че много деца са имали проблеми с достъпа на интернет.

"Устройствата на бяха достатъчно. Говорим за дигитално изключване защото има деца в семейства, които не могат да им осигурят таблети. Достъпът не е достатъчно добър, а и дистанционното обучение не може да доведе до задълбочени знания и самите деца го признават", каза още тя.