Проф. Константинов: Активна регистрация от 4 април, за да се изчистят списъците

https://www.24chasa.bg/novini/article/9448958 www.24chasa.bg
Математикът проф. Михаил Константинов КАДЪР: БНТ

В момента има един основен проблем, който ще възникне - при гласуването на българите в чужбина. Много се говори, че в чужбина има 2 или 3 млн. българи. Това са неверни числа. В чужбина има по-малко от 1 млн. български избиратели. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването "Денят започва" по БНТ.

Той предупреди, че не се знае каква ще е пандемичната обстановка при различните държави.

"Трябва отсега да се мисли какво може да се направи. Трябва да се разкрият секции навсякъде, където има съответния брой заявки. Имам едно доста ново предложение - да почнем активната регистрация още на 4 април - т.нар. изчистване на избирателни списъци. Има внесен законопроект на БСП за подобно изчистване, което трябва да бъде приветствано", каза още той.

Проф. Константинов заяви, че на 4 април ще застанат около 3 млн. избиратели, които ще бъдат основата на новите изчистени избирателни списъци.

"Така или иначе след избори се прави проверка за двойно гласуване. С тези 3 млн. имена ще направим едни актуализирани избирателни списъци на хората, които са в България. След което, при всякакви нови избори, ние към този списък ще добавяме имената на други български граждани, които ще са гласували", добави още той.