Д-р Миндов: Да се намали административната тежест при ваксинирането срещу COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449009 www.24chasa.bg
Георги Миндов СНИМКА: Архив

Да се намали административната тежест при поставянето на ваксините срещу коронавирус. Затова призова в "Здравей, България" по Нова тв д-р Георги Миндов, който е председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София. 

Той изброи пет документа, които лекарите трябва да попълнят при поставянето на една ваксина, което само по себе си отнема около 5 минути. Единият е амбулаторният лист, после здравната книжка, третият е първичната амбулаторна карта, следва имунизационният журнал и накрая електронният регистър.

Достатъчно е амбулаторният лист и електронният регистър, каза д-р Миндов. Той призова да се спре с бумащината и "писането в допотопни листове". Според д-р Миндов заради писането в много документи 15 минути няма да стигнат за поставянето на ваксина.

Той обясни още, че ваксинирането на хората, които попадат във фаза 6 - тези между 45 и 65 години вероятно ще бъде догодина. 

Все още сме на фаза 1 при ваксинирането, която е имунизация на медицинския персонал, стоматолози. 243 хил. души попадат в тази фаза. При стоматолозите ваксинирането върви много бавно, посочи още д-р Миндов.

Във фаза 4, в която попадат възрастните хора имало 1 800 000 души, а във фаза 5 уязвимите групи.  

При д-р Миндов вече имало записани 31 човека, желаещи ваксина.