Комисията по външни работи одобри Антъни Блинкън за държавен секретар на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449025 www.24chasa.bg
Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията на ветерана дипломат Антъни Блинкън за държавен секретар СНИМКА: Ройтерс

Комисията по външни работи към Сената на САЩ одобри номинацията на ветерана дипломат Антъни Блинкън за държавен секретар, съобщи Ройтерс.

Комисията гласува в подкрепа на номинирания от президента Джо Байдън за поста с 15 срещу 3 гласа. Това отваря пътя към разглеждането на кандидатурата му на пленарно заседание на Сената, което може да стане тази седмица, предаде БТА.

Сенатор Боб Менендес, водещият демократ в комисията, изрази надежда, че горната камара на американския Конгрес може да утвърди Блинкън още днес. "Светът в момента гори, във всеки регион и във всяко полукълбо има големи кризи", каза Менендес преди гласуването.

В момента Даниъл Смит, бившият директор на Института на външнополитическата служба, изпълнява длъжността държавен секретар.

Блинкън е дългогодишен довереник на Байдън. Последната длъжност, за която е бил утвърждаван от Сената, е заместник-държавен секретар по времето на Барак Обама.

Изслушването му пред комисията миналата седмица протече гладко и той получи признание както от демократи, така и от републиканци. Очаква се да бъде лесно утвърден за шеф на дипломацията от 100-членната камара, където двете партии имат по 50 сенатори, а вицепрезидентката Камала Харис има решаващ глас в случай на равенство при гласуването.