Юлия - жената, която спаси Алексей Навални с любовта си

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449119 www.24chasa.bg

Допускат, че първата дама на руската опозиция може да поеме знамето, ако съпругът ѝ остане в затвора с години

“Ще изляза заради смелия човек, когото тормозят и убиват, а той никога не се предава. Винаги ще се боря за теб.”

Това написа Юлия Навалная в социалните мрежи ден преди в цяла Русия да избухнат протести в защита на съпруга ѝ Алексей Навални. Най-върлият противник на президента Владимир Путин бе пратен в затвора “Матроска тишина” в мига, в който стъпи на родна земя.

Това обяснение в любов след повече от 20 години брак звучи по същия хем романтичен, хем трагичен начин като онова, което Навални отправи към жена си, когато се събуди от кома в Германия: “Любовта лекува и връща към живота. Юлия, ти ме спаси, нека да запишат това в учебниците по невробиология”.

Всички видяха и друг жест на нежност между двамата при извънредни обстоятелства. Самолетът им от Берлин каца на летище “Шереметиево”, където на паспортния контрол полицаи чакат Навални да го арестуват. Високата руса съпруга само го прегръща и двамата се разделят бог знае колко за дълго. Пред журналистите след това Юлия сподели:

“Алексей каза, че

не се бои. И аз

не се страхувам

Призовавам и всички вас да не се страхувате и ви благодаря за подкрепата.”

В събота самата Юлия бе арестувана за кратко по време на протестите, но бързо я освободиха, без да съставят протокол. Да си съпруга на враг номер едно на Кремъл, означава да си свикнал с шпионирането, преследването, задържанията, финансовите трудности. Според близки на семейството Навални не би бил същият човек без жената до него - клише, но не и в този случай, като се има предвид през какви изпитания са минавали заедно съпрузите. Последното е отравянето с новичок, което едва не уби опозиционера и заради което той се лекуваше месеци наред в Берлин.

През годините тази преданост и непоколебимост на Юлия Навалная ѝ заслужиха най-различни определения. Руската преса отдавна я нарича жената на декабриста и първата дама на руската опозиция. Преди дни пък в. “Индипендънт" написа, че за мнозина

Навални и жена му

са Ромео и Жулиета

на руската политика

“Приятелите я описват като умна и смела жена, която запазва хладнокръвие и в най-екстремните моменти”, допълва британското издание. Пред него приятелка я сравнява с кремък, способен да се противопостави на всичко, което се стоварва отгоре ѝ.

“Алексей е публичен, но не се съмнявам, че той обсъжда с Юлия всяка своя крачка в детайли. Тя е неговият лайф-коуч. Прави го по-добър. Целият му живот е преди всичко стремеж към нейното одобрение”, казва Евгения Албац, приятелка на двойката и известен учен, която ги описва като “неразделен двоен политически акт”.

Едва ли родената на 24 юли 1976 г. в Москва миловидна блондинка е предполагала какъв живот я очаква, когато в края на 90-те години се запознава с юриста Алексей (неин връстник) по време на почивка в Турция. Курортният флирт бързо се задълбочава и двамата стават семейство през 2000 г. Дъщеря им Даря се ражда на следващата година, а синът Захар - 7 г. по-късно. Юлия

завършва

международни

икономически

отношения,

прави аспирантура и известно време работи в банка. След 2007 г. обаче тя казва за себе си, че е “главната по въпросите на бита и отглеждането на децата”. След като Алексей става известен в цяла Русия опозиционен блогър и политик, съпругата се посвещава изцяло на неговата кауза.

“Тя е стълбът, на който се опира Навални”, казва пред “Индипендънт” Владимир Ашурков от близкия кръг на опозиционера. Според него тя никога не се е съмнявала в съжденията и решенията на съпруга си, независимо че те имат пряко влияние както върху нея, така и върху семейството.

“Тази многопланова жена може да бъде разбрана най-добре с помощта на снимка, която виси в московския им дом - тя седи на пода до голяма спортна чанта, която е приготвила за мъжа си в затвора, а погледът ѝ е питащ, озадачен, неодобрителен, това я характеризира повече от всичко”, казва Ашурков.

Западни анализатори посочват, че смелостта и харизмата на Юлия вече поставят въпроса, че тя би могла да бъде издигната като отделна политическа фигура. Още повече че радикалните позиции на лагерите в Кремъл карат да се мисли, че е възможно Навални този път да бъде затворен за дълго - цели 13 години. Възможно било в такъв случай

Юлия да последва

примера на Тихановска

в Беларус,

която се кандидатира

за президент

срещу Александър Лукашенко вместо хвърления си в затвора мъж и вероятно би спечелила, ако изборите не бяха манипулирани.

Тв звездата Ксения Собчак, която на изборите през 2018 г. премери сили с Путин и завърши на 4-о място, смята, че Юлия би била привлекателна за доста широк електорат. Противопоставянето между Навални и Путин обаче отишло твърде далече и затова според Собчак “сега са по-вероятни революционните сценарии”.

Повечето приятели на семейството обаче са на мнение, че съпругата на опозиционера едва ли някога ще попадне в капана да стане политическа фигура в отсъствието на мъжа си, защото това би отнело от собственото му влияние. За момента за себе си тя не виждала друга роля освен на първа дама в американски стил, казва още събеседник на в. “Индипендънт”. И добавя: “Като че ли двамата вече живеят в бъдеща Русия, за която мечтаят. Това звучи безумно, но, изглежда, за тях е реалност.”