Спецпрокуратурата обвини действащ прокурор за длъжностно престъпление

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449493 www.24chasa.bg
Спецпрокуратурата повдигна обвинения на действащ прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за длъжностно престъпление Снимка: Прокуратурата на РБългария

Спецпрокуратурата повдигна обвинения на действащ прокурор от Районна прокуратура-Ямбол за длъжностно престъпление, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев е внесъл днес във Висшия съдебен съвет искане за временно отстраняване от длъжност на обвинения.

Обвинението е за това, че като административен ръководител, районен прокурор на гр.Елхово, изготвил постановление за връщане на веществено доказателство - автомобил, в нарушение на служебните си задължения.

Случаят е от 29 май 2018 г. Автомобилът е бил върнат на неправоимащо лице - чужд гражданин. През 2016 г. колата е била задържана от служители на ГПУ-Елхово, тъй като е била обявена за издирване в Шенгенската информационна система от германска застрахователна компания.

Освен това магистратът нарушил и принципа на случайния избор на наблюдаващ прокурор, като с писмена резолюция е възложил сам на себе си разследването по образуваното през 2016 г. досъдебно производство в Районна прокуратура-Елхово.