Херо Мустафа: Заедно можем да се справим с пандемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9449688 www.24chasa.bg
Херо Мустафа

Само като си помагаме, заедно можем да преодолеем тази пандемия. Като помагам лично - на съседите, на хората край нас,  а като общества - чрез сътрудничество между организации и народи. Това каза на виртуален форум, посветен на кампанията „Направи го за тези, които обичаш“ и мащабната програма „Дейности в отговор на COVID-19“ на БЧК. Проектът се финансира от Американската агенция за международно развитие и е подкрепен от Международната федерация на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец.

„Подготвях се за всевъзможни ситуации, когато ми предстоеше да дойда в България, но не и за паднемия. Важно е да развиваме двустранните си отношения, това важи и за ситуации като сегашната. Тук съм с двете си дъщери и независимо, че сме гости в България, се чувстваме като част от страната. Често казвам, че българското население е 7 милиона плюс един - моя милост. Горда съм от работата, която вършим общо САЩ и България, докато се изправяме и се възстановяваме заедно в борбата срещу пандемията. Вдъхновена съм от медицинските екипи и фармацевтите на първа линия, от учителите, от всички, които са ангажирани и извършват невероятна работа в борбата срещу COVID-19.“

Посланик Херо Мустафа припомни, че в първите месеци на пандемията САЩ са помогнали на България с 500 000 долара, по-късно с кампанията „Обединени срещу COVID“  у нас са влезли 1 млн. лв. под формата на помощи в натура за 112 местни организирани, предоставени са и 1 милион долара за медицински консумативи.

„Благодаря на БЧК за професионализма, за всичко, което правите в общата ни дейност, за нас е ценно, че работим заедно. Вярвам, че обединени ще победим пандемията. Сигурна съм, че предстоят по-добри дни“, каза Херо Мустафа. Посланикът очаква да се разширяват областите, в които младите от двете страни да обединят усилията си за по-добър свят - на първо място по проблемите на климата и науката и технологиите.

Акад. Христо Григоров, председател на БЧК, обясни, че благодарение на сътрудничеството между двете червенокръстки организации се постигат забележителни успехи в помощта за  хората.

В информационната кампания БЧК няма за цел да каже "Ваксинирайте се, а - информирайте се! Аз се информирах и се ваксинирах," обясни академикът.

Проф. д-р Красимир Гигов  участва във форума в качеството си на директор на БЧК, а не като оглавяващ ваксинационния щаб. Той обясни, че основните цели на кампанията са да дава достоверни данни и да припомня, че въпреки сравнително успокояващата картина у нас в момента правилното носене на маска и дезинфекциране "ще си отидат последни". А единственото средство за активна профилактика са ваксините. Той очаква хората да бъдат в състояние да направят информиран избор. Каза още, че  от края на месеца "започва усилена имунизация, тъй като ще се натрупа голямо количество ваксини". За работещите на първа линия, които сега не са избрали да се ваксинират или е имало други причини да не го направят, възможността да се включат остава и при следващите етапи на ваксинацията. Те ще имат предимство, независимо, че ще  е дошъл редът на други групи.