Франция забрани домашно ушитите маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9450295 www.24chasa.bg
Франция забрани домашно ушитите маски, пепоръчва се носенето хирургическа, FFP2 и маски от плат, направени по стандарти от категория 1.

Франция издаде указ, с който се забранява носенето на маски, ушити в домашни условия, тъй като не предлагат достатъчна защита от по-новите и по-заразни варианти на COVID-19, предаде британският "Гардиън".

Министърът на здравеопазването Оливие Веран заяви, че указът идва след препоръки на здравните експерти в страната.

„Висшият съвет за обществено здраве, както и аз, препоръчваме французите да не носят домашно ушити маски“, каза Веран.

Той допълни, че препоръката важи и за промишлено изработените маски от плат с по-ниски филтриращи качества, класифицирани като категория 2.

Препоръчва се носенето само три вида маски: хирургическа, FFP2 и маски от плат, направени по стандарти от категория 1.

Указът е критикуван от Френската академия по медицина, според която липсват научни доказателства, че домашните маски не предлагат достатъчна защита, ако се носят правилно.

Френските власти признаха, че новото постановление ще бъде трудно за изпълнение.

Маски от категория 1 филтрират 95% от частиците с 3 микрометра, докато тези от категория 2 - само 70%. Хирургичните маски филтрират 95%. FFP2 маските филтрират 94% от по-малко от 0.6-микрометровите частици.

Правителството казва, че целта на постановлението е да осигури „по-добра индивидуална защита, но преди всичко да увеличи колективната защита, като гарантира, че максимум хора носят маска, която филтрира достатъчно“.

Превод и редакция: Винсент Тановски