Фон дер Лайен: Обезпокоена съм да видя пак засилена омраза към евреите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9450753 www.24chasa.bg
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен СНИМКА: РОЙТЕРС

В навечерието на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен излезе с изявление, съобщиха от ЕК.

„На 27 януари отбелязваме 76-ата годишнина от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц-Биркенау“ и отдаваме почит на милионите еврейски жени, мъже и деца, както и на всички други жертви, сред които стотици хиляди роми и синти, убити по време на Холокоста. Антисемитизмът предизвика Холокоста, но, уви, не изчезна с освобождаването на нацистките концентрационни лагери. Обезпокоена съм да видя отново засилена омраза към евреите в Европа и извън нея. Обстановката на пандемия подхранва появата на конспиративни теории и дезинформация, често насърчаващи антисемитски послания.

Свидетели сме на тревожно разрастване на изопачаването и отричането на Холокоста. Не трябва никога да забравяме. Тъй като възпоменателните места са затворени поради пандемията, a броят на оцелелите намалява, трябва да намерим нови начини да запазим спомена жив. Тъй като в социалните мрежи се разпространяват конспиративни митове, трябва да възпитаваме младото си поколение в нетърпимост спрямо антисемитизма. Тъй като се разпространява дезинформация, органите, социалните платформи и ползвателите трябва да работят заедно, за да гарантират, че историческите факти не се изопачават — онлайн и офлайн. Фактите имат значение. Историята има значение. Решени сме да спечелим тази битка. Европа процъфтява, когато нейната еврейска общност и другите малцинства могат да живеят в мир и хармония. Ето защо по-късно тази година ще представим стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот в Европа.“

През 2021 г. Комисията ще представи стратегия за борба с антисемитизма и насърчаване на еврейския живот за подкрепа на държавите от ЕС и гражданското общество в борбата им срещу антисемитизма. С европейската законодателна рамка се гарантира защита от насилие, дискриминация и прояви на враждебност, мотивирани от антисемитизъм, и се инкриминира отричането и изопачаването на Холокоста в цяла Европа.