Намирането на баланс в политиката към Русия ще е трудна задача за Байдън

https://www.24chasa.bg/novini/article/9450845 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Джо Байдън бързо се оказа поставен пред сложната задача да намери баланс в политиката към Русия, опитвайки се да втвърди позицията на правителството си спрямо Владимир Путин, като същевременно си остави място за дипломация в епохата след управлението на Доналд Тръмп.

Отношенията със сигурност ще бъдат различни от тези, на които се радваше Путин при предишния американски президент. Тръмп беше очарован от руския лидер и търсеше одобрението му, което поради съмнения за руска намеса на изборите през 2016 г. и руско участие в мащабна кибератака миналата година. Въпреки помирителният му подход, правителството на Тръмп поддържаше твърд курс спрямо Москва и налагаше санкции на страната, на руски компании и бизнес лидери по най-различни причини - от Украйна до енергийните доставки и атаките срещу дисиденти.

За разлика от непосредствените си предшественици Байдън не е хранил надежди за "рестарт" на отношенията с Русия, а вместо това даде знак, че иска да уреди разногласията с някогашния враг от времето на Студената война, без непременно да ги решава или да подобрява връзките. Така че, при тежък дневен ред в национален план и назряваща нужда от бързи решения за Иран и Китай, той няма да се стреми към пряка конфронтация с Русия.

Очаква се в първия си разговор с Путин Байдън да повдигне пред него въпроса за ареста на известния опозиционер Алексей Навални и репресиите срещу поддръжниците му през уикенда, да отправи обвинения, че руските служби за сигурност стоят зад масирания пробив в киберсигурността неотдавна и да засегне също темата за медийните твърдения, че Русия е предлагала на талибаните парични награди, за да убиват американски войници в Афганистан.

Същевременно Байдън не трябва да забравя собственото си предложение да удължи с пет години последния действащ договор между САЩ и Русия за контрол върху въоръженията, който изтича в началото на февруари.

В понеделник Байдън каза пред репортери, че още не е решил как да реагира на ситуацията с Навални, но изрази надежда, че САЩ и Русия могат да си сътрудничат в изгодни и за двете страни сфери.

"Смятам, че можем да работим във взаимен интерес на страните си, като споразумението Нов СТАРТ, и да покажем ясно на Русия, че сме много обезпокоени от поведението й, било то в случая с Навални, компанията "СоларУиндс" или публикациите за награди за главите на американци в Афганистан", каза Байдън.

Байдън вече нареди на разузнавателните служби да започнат да проучват всеки от тези въпроси, както каза Белият дом, който в петък съобщи, че американското предложение за удължаване на договора Нов СТАРТ ще бъде съчетано с уреждането на останалите проблеми.

Този подход беше посрещнат с одобрение от някои бивши американски дипломати, които са имали работа с Русия и очакват с нетърпение да видят каква политика спрямо нея ще очертае новият екип на Байдън, включващ съветника му по националната сигурност Джейк Съливан и предложената от президента за трети човек в йерархията на Държавния департамент Виктория Нюланд.

За Нюланд, по-специално, може да се каже, че беше порицана от Путин и помощниците му заради подкрепата й за прозападни политици в Украйна и отговаряше за европейските въпроси в Държавния департамент през втория мандат на президента Барак Обама. Говори се, че тя и Съливан имат общи виждания за подхода към Москва, за възприемането на твърда линия относно правата на човека и намеренията на Русия в Източна и Централна Европа, като наред с това се запази отворен канал за комуникация с Кремъл по други въпроси.
Според тях обаче изходната им позиция е сложна, особено предвид опита на Путин във взаимоотношенията с Тръмп, който често подкопаваше агресивната позиция на собственото си правителство спрямо Русия, като неофициално се опитваше да предразположи руския лидер.

"Трудно е, но е постижимо", каза Даниъл Фрийд, посланик на САЩ в Полша и помощник държавен секретар по европейските въпроси в правителството на Джордж У. Буш. "Те ще трябва да измислят как в движение, но е важно непоколебимо да се гони Нов СТАРТ и да се реагира на ареста на Навални и по други въпроси без угризения", допълни той.

"Те трябва да направят и двете и да не допуснат Путин да им казва, че ще приеме Нов СТАРТ, само ако се откажат от Навални, "СоларУиндс" или Афганистан", подчерта Фрийд и добави: "Трябва да се реагира и да не се допуска Путин да определя условията", допълни той.

Путин обаче може да е предпазлив, като се има предвид нестабилните му позиции в страната след протестите в подкрепа на Навални, състояли се в над 100 града през уикенда.

Екипът на Байдън вече реагира остро на репресиите срещу поддръжниците на Навални през уикенда, когато на демонстрации в цяла Русия бяха арестувани повече от 3700 души, включително над 1400 в Москва.

Навални, активист на борбата с корупцията и най-яростният критик на Путин, беше арестуван на 17 януари при връщането си в Русия от Германия, където прекара последните близо пет месеца, възстановявайки се след отравяне с нервнопаралитично вещество, за което той обвинява Кремъл. Руските власти отхвърлят обвиненията.

Говорителката на Белия дом Джен Саки и говорителят на Държавния департамент Нед Прайс призоваха за незабавно и безусловно освобождаване на Навални и демонстрантите, задържани при репресиите над протестите.

/БТА/