Рестрантьорите се разцепиха, част от тях искат да отворят от февруари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9451497 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне, съобщиха от организациите.

Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22.30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша.

Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава.

Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет, посочиха от организациите.

Междувременно от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ съобщиха, че на срещата при здравния министър е било договорено заведенията да отворят на 1 март.

До дни ще бъдат изплатени всички дължими до момента компенсации на заведенията, които са принудително затворени със заповед на здравния министър. Това е станало известно след среща на зам.-председателите на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Златко Златанов, Бранимир Миланов и Атанас Димитров със здравния министър Костадин Ангелов, съобщиха от организацията.

Постигната е била договорка заведенията да заработят отново на 1 март, а за периода дотогава да получат обещаните обезщетения, е обяснил Златанов.

В случай, че дотогава не се утежни значително епидемичната обстановка нощните барове и клубове ще заработят на 14 март, е обещал министър Ангелов, посочват от организацията.

Представителите на БХРА са подчертали, че нямат изисквания за това кога се отварят или затварят заведенията, тъй като отговорността за здравето на българите се носи от здравното министерство. Но в същото време са категорични, че са нужни ясни правила за това как и при какви условия това се случва, както и за ефективни и навреме изплащани компенсации за бизнесите, чиято работа е ограничена или спряна.