Кирил Вълчев или Ивайло Данаилов – депутатите избират днес шеф на БТА

https://www.24chasa.bg/novini/article/9451879 www.24chasa.bg
Кирил Вълчев (вляво) и Ивайло Данаилов са кандидатите за шеф на БТА. СНИМКА: Йордан Симeонов

И двамата са журналисти, започнали кариерата си от телеграфната агенция

Кирил Вълчев и Ивайло Данаилов са двамата кандидати, между които депутатите избират днес кой от тях да е новият шеф на Българската телеграфна агенция.

Ако гласуват за Вълчев, той ще настоява емисиите на БТА да станат безплатни за всички, тъй като често пъти тя е единственият източник на информация от света към България, а понякога и от България за света. Затова и трябва да запази точната си и бърза информация. Амбицията му е да развие БТА и като източник на информация от целите Балкани към света. За да го постигне, ще открие кореспондентски пунктове на БТА във всички съседни наши държави. Първият ще бъде в Скопие.

Ако Данаилов стане шеф на БТА, ще се опита да върне агенцията там, където е била преди много години - да е разпознаваема и търсена, с анализи, бързина и повече кореспонденти в чужбина. За него е важно думата “бетеанец” да продължи да е знак за обективен журналист, а БТА да се бори с фалшивите новини и да представя истинските без политическа окраска.

Кирил Вълчев (предложен от ГЕРБ) и Ивайло Данаилов (посочен от БСП) представиха концепциите си за развитието на БТА пред медийната комисия миналата седмица. Общото между тях е, че и двамата са журналисти, а кариерите им са стартирали именно в агенцията.

Името на Кирил Вълчев е добре известно на слушателите на Дарик радио, тъй като той е водещ на авторитетното актуално предаване “Седмицата”. Същевременно е правен консултант и на радиото, и на БТА. Има и първи законодателен акт в кариерата си на юрист - и това е именно законът за БТА, в чието написване той участва през 2011 г.

Ивайло Данаилов е журналист, преводач и бивш съветник за медиите на премиера Сергей Станишев. Бил е съветник и в правителствата на Димитър Попов и Пламен Орешарски. Навремето започва в БТА като преводач и репортер, по-късно става и главен редактор на дирекция “Пресфото”.

“Този избор е важен, тъй като БТА е единственото място, където минава проверената информация. Заставам зад Кирил Вълчев, защото е чист като професионалист и е един от най-добрите ни български журналисти”, каза председателят на медийната комисия Вежди Рашидов, който е един от депутатите, издигнали кандидатурата на Вълчев за шеф на БТА. Впрочем зад нея застанаха и синдикатите в агенцията.