Спад на приходите за 39% от бизнеса през декември (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452106 www.24chasa.bg

Най-голям очаквано е в туризма и развлеченията

Само 1 от 10 фирми са се възползвали от мерки за подкрепа

39% от фирмите у нас са имали намаление на приходите през декември в сравнение с ноември. Това показват данните на НСИ сред нефинансовите предприятия за ефектите от коронакризата.

Най-голям спад очаквано имат в туризма. Заради месеца с повторни ограничения местата за настаняване отчитат 59% намаление на постъпленията от клиенти. След тях най-голям спад имат фирмите с дейности в културата, спорта и развлеченията - 56,4 на сто са регистрирали загуби.

Въпреки затворените ресторанти в техния сектор и в транспорт и търговия намалението е при 44,4% от предприятията. Почти толкова - 41,6%, е спадът и в индустрията, а най-малко загубени приходи имат в строителството - 24,4 на сто.

Всяка четвърта от фирмите е пуснала свои служители в платен отпуск, а всяка пета - в неплатен. От правителствените мерки за подпомагане на работодателите са се възползвали 10,5 на сто от фирмите.

В анкетите си 92% от предприятията са посочили, че за януари планират да продължат настоящата си дейност. Само 4,7% прогнозират, че ще преустановят временно работа, а 1,7 на сто - завинаги. Фирмите очакват да запазят персонала си, а 3,5% дори ще наемат нови хора. При 10,5% ще има съкращения. В изследването не са включени фирми, чиято основна дейност е в земеделието, финансите, застраховането, здравеопазването, образованието.