33% по-малко болни, починалите трайно надолу. Засега няма трета вълна в Европа (Графика)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452151 www.24chasa.bg

Средно 45 българи са умирали на ден

Въпреки новите щамове в Англия и Южна Африка броят на новите заразени намалява

За поредна седмица има позитивна статистика на коронавируса за България.

Броят на активните болни под отчет е намалял с 13 хиляди (33%) до 26 582. Лежащите в болници с COVID-19 са 2822 - с 15% надолу. Със същия процент са намалели и пациентите в интензивните отделения.

От 52 664 теста, направени за изтеклата седмица, 3206 (6%) са били положителни при 7% за предходната.

Средно на ден починалите са били 45 - с 6% по-малко от миналата. Със смъртност от 6,5 души на милион население дневно сме отново на 17 място в света. Темповете, с които броят на жертвите у нас спада, са съпоставими с тези в останалите страни, с които в края на миналата година заемахме челните места - Хърватия, Северна Македония, Унгария, Австрия, Босна и Херцеговина. Във всички тези държави и новозаразените продължават да намаляват. Кривата на смъртността обикновено следва тази на новозаразените с 2-седмично закъснение. Това дава основание да се прогнозира, че тенденцията за подобрение ще продължи и през следващите седмици.

Тази седмица отчетените случаи в света преминаха границата от 100 милиона, над половината - в Европа и САЩ.

Въпреки опасенията от влошаване на епидемията в Европа с разпространението на новия “британския” щам и тази седмица в по-голямата част от континента смъртността остава без сериозна промяна. В повечето страни продължава да има има подобрение. 6 остават с над 10 жертви на милион население дневно.

С най-висока смъртност е Португалия, където от Нова година ситуацията рязко се влоши. От средно 74 жертви и 5000 нови случая на ден преди 3 седмици жертвите сега вече са 242 дневно, новозаразените - 12 373. Въпреки че Португалия наложи строги мерки и вечерен час още от декември, през последните 7 дни страната достигна максималните нива на смъртност в света от вируса за този сезон.

Във Великобритания, макар да има нови 10% ръст в смъртността, пикът при жертвите скоро ще бъде преминат, тъй като новите заразени са 25% по-малко отпреди седмица и почти два пъти по малко от пика на 10 януари.

В Южна Африка, където бе открит друг нов и по-заразен щам, промяната в броя на починалите и заразените е в посока надолу.

Новата вълна от заразени във Франция, Испания, Холандия и Германия засега не е довела до висок скок в смъртността. Данните там са сходни с тези на някои от по-силно засегнатите страни от Балканския полуостров и Централна Европа от края на 2020 г.

През следващата седмица предстои разхлабването на част от мерките у нас. Дали и как това ще се отрази на статистиката обаче, ще стане ясно след средатата на февруари.