Първата жена, която поема финансите на САЩ, дори на плажа чете и пише

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452400 www.24chasa.bg

74-годишната Джанет Йелън преди това бе и първата начело на Федералния резерв

След вицепрезидентката Камала Харис още една жена в САЩ направи исторически пробив - Джанет Йелън. Тя става първата представителка на нежния пол, поела юздите на американските финанси.

В момент на икономическа криза и гигантски харчове заради пандемията мнозинството от гражданите на САЩ вярват, че 74-годишната икономистка би могла да се справи с тези предизвикателства след успешния си мандат начело на Федералния резерв. Тя беше и първата жена, която го оглави.

Джанет Йелън е родена на 13 август 1946 г. в Бруклин в еврейско семейство. Баща ѝ е семеен лекар, а майка ѝ - детска учителка. Джанет започва да учи философия, но скоро я сменя с икономика и завършва с отличие университета “Браун” през 1967 г. Четири години по-късно получава докторска степен в Йейл, където нейни научни ръководители са нобеловите лауреати Джеймс Тобин и Джоузеф Стиглиц. Когато е предложена за шефка на Федералния резерв през 2014 г., Стиглиц пише за Йелън: “Тя е най-добрата студентка, която съм имал през 47-те години, в които съм преподавал в Колумбийския университет, Принстън, Станфорд, Йейл, Масачузетския технологичен институт и Оксфорд”.

Основната сила на Йелън са паричните реформи, макроикономиката и механизмите на заетостта, посочва Си Ен Ен. Описват я като

гълъб, способен да

стане ястреб, ако

обстоятелствата

го наложат

Автор е на две книги - “Монетарна политика: цели и стратегии” (1996) и “Продължаващата важност от либерализацията на търговията” (1998). През 2001 г. в съавторство с Алън Блайдър излиза “Приказното десетилетие: Макроикономически уроци от 90-те години”.

В началото на 70-те години Йелън чете лекции в Харвард, а по-късно в Лондонското училище по икономика и в бизнес училището “Хаас” към Калифорнийския университет, където два пъти получава награди за принос в преподаването. Паралелно е съветник към Федералния резерв, а между 1994 и 1997 г. - член на Управителния му съвет.

Веднага след това застава начело на Съвета на икономическите консултанти в Белия дом по времето на президента Бил Клинтън. На тази позиция сменя учителя си Джоузеф Стиглиц. Едновременно ръководи комисията по икономическа политика на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Йелън е запалена защитничка на правата на жените и е водила многобройни проекти, които лансират тезата за нуждата от равенство в заплащане на труда на мъжете и жените. През 2007 г. тя многократно предупреждава за балона при жилищните имоти - по-късно през годината пазарът рухва.

През 2010 г. става заместник-шеф, а от 2014 до 2018 г. ръководи Федералния резерв на САЩ, което автоматично я прави и

една от

най-влиятелните

жени в света

Барак Обама я издига, но за нейното назначаване се подписват над 300 видни икономисти. На Йелън се пада трудната задача да завърши програмата на предшественика си Бен Бърнанке за ликвидиране на последиците от световната финансова криза. През 2015 г. за първи път от началото на кризата лихвеният процент е вдигнат на 0,25-0,5%.

До 2017 г. инфлацията и безработицата в САЩ спадат значително. На 2 ноември 2017 г. обаче президентът Доналд Тръмп обявява, че слага за шеф на централната банка Джеръми Пауъл. Йелън напуска, но мандатът ѝ официално е прекратен през февруари 2018 г. Впоследствие тя многократно критикува водената от Тръмп икономическа политика, от която според нея президентът не разбира абсолютно нищо.

Наперената икономистка получи номинация за финансов министър в края на ноември м.г. В изслушването си в Сената тя нарече Китай “важен стратегически конкурент” и подчерта, че повереното ѝ министерство ще положи всички усилия да противодейства на “нечестните икономически практики” на Пекин. Позицията ѝ е, че Вашингтон трябва да преосмисли едностранното налагане на санкции и да го прави съгласувано със съюзниците си. Специално към Русия обеща твърд подход. Йелън възнамерява да засили контрола над финансирането на политическите кампании, да вдигне минималната заплата от $ 7,25 на 15 на час и да отдели допълнителни средства за борба с пандемията независимо от растящия държавен дълг. Новата финансистка №1 на САЩ остави вратата отворена към повишаването на данъците за корпорациите и богаташите, пише агенция Блумбърг.

Йелън е омъжена за нобеловия лауреат по икономика Джоузеф Акерлоф, преподавател в Калифорнийския университет в Бъркли. Единственият ѝ син Робърт Акерлоф също е икономист. За личните ѝ пристрастия се знае малко, освен че със съпруга ѝ са филателисти и имат богата колекция от марки. Приятели на семейството разказват, че на почивка те тръгват с няколко куфара книги. На плажа никой от тримата не влиза никога във водата - седят под чадъра и четат или пишат. Финансовото състояние на фамилията се оценява на около 16 млн. долара.