Новата заповед на Ангелов: Без шлемове и шалове, маските са задължителни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452564 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От 1 февруари в закрити обществени места е задължително носенето на защитни маски за еднократна или многократна употреба. Това става ясно от една от трите заповеди, издадени от министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов днес. Изрично е указано, че това означава, че отпада възможността вместо маска да се използват шлемове или други средства, покриващи носа и устата.

Другите две са посветени на връщането на учениците на дистанционна форма на обучение и за изискване за негативен тест при влизане в страната.

От 1 февруари до 30 април всички граждани, които се намират в закрити обществени места, в т.ч. и в обществения транспорт, трябва да носят защитна маска за лице. Същото изискване важи и за откритите обществени пространства, когато струпването на хора не може да бъде избегнато.

Изключение се допуска за клиентите на местата за хранене и питейните заведения, когатo посещенията в последните са разрешени.

Изключение се прави и за спортуващите, за децата до 6-годишна възраст, както и за отказващите се по време на семинари, пресконференции и т.н

При непосредствено обслужване на клиенти, изискващо разстояние по-малко от 1,5 метра е задължително използването на защитна маска за лице. По изключение се допуска обслужване на клиенти без защитна маска за лице, когато са осигурени механични прегради от стъкло или друг прозрачен материал, позволяващ влажно почистване или дезинфекция.