Байдън и Путин постигнаха съгласие за удължаване на срока на Нов СТАРТ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452668 www.24chasa.bg
Путин внесе днес в Държавната дума законопроект за удължаване с пет години на срока на договора Нов СТАРТ. СНИМКА: Ройтерс

Руският президент Владимир Путин внесе днес в Държавната дума (долната камара на руския парламент) законопроект за удължаване с пет години на срока на договора Нов СТАРТ, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Договорът, подписан между САЩ и Русия, забранява на двете страни да разполагат по повече от 1500 стратегически ядрени бойни глави. В текста му е предвидена "възможността за неговото удължаване за срок до пет години, ако Русия и Съединените щати вземат такова решение (...). През януари 2021 г. бе постигнато принципно споразумение за удължаването с пет години" на срока на договора", съобщи Държавната дума в изявление, публикувано на официалния й уебсайт.

Председателят на комисията по международните отношения на Думата Леонид Слуцки заяви, че ратифицирането на споразумението за удължаване на срока на Нов СТАРТ би могло да бъде разгледано на пленарно заседание на долната камара на руския парламент още утре.
Информацията бе разгласена след разговора тази вечер на руския президент Владимир Путин с новия президент на САЩ Джо Байдън. Това бе първата им беседа след встъпването в длъжност на Байдън като държавен глава на Съединените щати.

Кремъл съобщи, че двамата лидери са обсъдили въпроса с удължаването на срока на Нов СТАРТ, един от най-важните въпроси в дневния ред на Москва и новото американско правителство.
"Двамата президенти изразиха задоволството си от разменените днес дипломатически ноти във връзка с удължаването на срока на договора Нов СТАРТ. През идните дни страните по договора ще изпълнят всички необходими процедури за гарантиране на бъдещото функциониране на този юридически механизъм от международно значение", заяви Москва.