Мутафчийски: До края на годината очакваме 12 млн. ваксини

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452857 www.24chasa.bg
Ген. Мутафчийски Кадър: btv

Заведенията не трябва да отварят преди 1 март 

Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 млн. ваксини, каза по бТВ ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. 

Всяко тримесечие "Модерна" трябва да ни доставя по 200 000 дози, а "Пфайзер" - по 4,4 млн. за цяла година. Това са огромни количества, каза Мутафчийски.

На въпрос дали ще бъде одобрена за европейския пазар руската ваксина, той заяви, че са подадени документи и се очакват резултати, за нея обае не се знаели много неща и още нямало кратка характеристика. 

Преди седмица ген. Мутафчийски си е поставил и втората доза ваксина на "Пфайзер".

  Заведенията не трябва да отварят преди 1 март, каза още шефът на Националния оперативен щаб.  Когато настояхме за налагане на по-крути мерки, работехме с една скала на "Оксфорд" за твърдост на мерките.  Има и тексаска скала кои бизнеси водят до по-голям риск от заразяване, тя е от 1 до 9, баровете и нощните заведения са на върха на тази пирамида - с 9. Ресторантите са следващата групи, където рискът от заразяване е 7 и 8. При ресторантите с външна площ рискът е минимален - около 3. Хипермаркетите  са с опасност 4, а фитнесите - с 6, казва проф. Мутафчийски. 

В момента се намираме в чудесна кондиция, една от малкото страни сме, която е в оранжевата, а не в червената зона.Защо искаме да излезем от това благоприятно положение, пита той.

Британският вирус е вече в България. Кога той ще доминира, не можем да кажев. Но ако съдим по Великобритания, където това тана за около два месеца, това е доста алармиращо. Между 30 и 70%, според различни източници, той е по-заразен, казва шефът на ВМА.

Според него нито шаловете, нито шлемовете могат да изиграят тази роля, която изиграват маските за предпазване от коронавируса. Много ефективни са маските от вида FFP2, но те трябва да са без клапа, съветва той.