Министър Ангелов за ресторантьорите: Протестират за проявен разум ли?

https://www.24chasa.bg/novini/article/9452936 www.24chasa.bg
Проф. Костадин Ангелов СНИМКА: Архив

Здравният министър покани в ефир Ицо Хазарта на среща в министерството

До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca

"Няма да се уморя да се боря за живота и здравето на всеки български гражданин, каквото и да ми коства и колкото и разговори да трябва да проведа". Това заяви в по Нова тв министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

„Озадачен съм от насрочения протест на ресторантьорите. Преди седмица имахме среща с двете асоциации, които организират днешното недоволство. На нея повече от 3 часа говорихме за техните проблеми. Основният им проблем, който изтъкнаха, е, че има забавени плащания. Поканих моите колеги - министърът на труда и социалната политика - Деница Сачева, министърът на икономиката г-н Борисов, вицепремиерът Николова. Уверихме колегите от асоциациите, че до края на този месец те ще си получат парите. Това вече се случва. Вчера разбрах, че днес ще протестират. Не мога да разбера логиката на протеста. Протестират за какво? – за проявен разум ли? А, ако проява безразсъдство? Ако за разума ми искат оставката, за безразсъдството какво ще ми поискат?", коментира още Ангелов  насрочения за днес протест на собственици на заведения и служители. Те не са съгласни с идеята да отворят на 1 март, както гласи заповедта на здравния министър от вчера. 

"До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca, която се очаква да получи европейско разрешение до края на януари. На 7 февруари България очаква първа доставка от нея, която ще е 48 315 дози, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози или общо 261 997 дози, които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани", каза още Ангелов.

По думите на министъра светът се намира в състояние на безпрецедентна световна криза. „Най-силното оръжие е истината, а тя е следната: Асоциацията, с която имах вчера среща каза, че държавата прави срещи с удобни на властта организации. За мен няма удобни и неудобни организации. С всеки, с когото мога да говоря за мерки, аз съм готов да го говоря. Вчера проведох няколко разговора с г-н Алибегов. На срещата казах, че имам среща и с представители на Асоциацията на заведенията. Чакахме да дойдат, но те не дойдоха. След това изпратихме мейл, че сме отворени за разговор", поясни министърът на здравеопазването. 

Според него насроченият протест прилича на уличен бой. „Пръв посяга този, на когото му свършва аргументите. Отговорността за здравето на хората я носи министърът на здравеопазването. Първо освободихме мерките в сектора на здравеопазването, след това е образование, след това култура и спорт и чак тогава отварят ресторанти, заведения, барове, нощни клубове, дискотеки. В момента сме на

 Не може с лека ръка да зачеркнем досегашните усилия на всички. Преди ме питахте защо хора умират в линейките и няма места в болниците. Няма да допуснем отново такова нещо. В момента се радвам, че водим разговор - за връщането към нормалния живот, но това трябва да става с разум”, коментира още проф. Костадин Ангелов.

Той направи коментар и относно ваксинирането у нас.

"По отношение на ваксините има няколко неща, които трябва да бъдат казани. Всяка ваксина, която дойде в България, веднага се поставя на желаещите български граждани, които са в съответната фаза. Колкото ваксини дойдат, толкова се поставят. Няма смисъл да се правят сравненията с други държави”, твърди министърът на

здравеопазването. По думите му договорените ваксини за нас не са между България, като договаряща се страна, а между Европейската комисия и фирмите, които произвеждат ваксините.

„Българското правителство внесе в НС и то взе решение, с което упълномощава ЕК да преговаря от името на страната. Ние подходихме много консервативно. От всяка една ваксина, която е поставена, се запазва втората доза за всеки гражданин. Ако не го бяхме направили, сега щяхме да водим разговор защо има 17 000 българи, за които

няма втора доза”, заяви Ангелов. И обясни, че количеството на ваксините, които пристигат у нас, са толкова, колкото и в другите държави.

В края на разговора Костадин Ангелов бе попитан по въпроса с разразилата се война (най-вече чрез публикации и реплики в медиите) между него и Христо Петров, когото българската публика познава като Ицо Хазарта.

Преди седмица Хазарта написа пост във фейсбук, в който изрази несъгласието си с политиката на правителството и решението заведенията да останат затворени. След това в свое участие в предаването "Лице в лице" по бТВ по адрес на Ангелов той каза: "Навремето един европейски политик е преценил, че евреите не са му приоритет. И макар методите да са се променили много оттогава, резултатът е един и същ".

Впоследствие в този конфликт с официални изявления се включиха и съсловните медицински организации.

Днес обаче здравният министър заяви в ефир: "Имам чувството, че не съм бил разбран правилно. Аз лично много харесвам творчеството на г-н Петров и мисля да го поканя на среща в министерството... Като изляза от студиото, ще му пусна и смс."