Китай и Нова Зеландия обновиха споразумението за свободна търговия

https://www.24chasa.bg/novini/article/9453188 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

На 26 януари Китай и Нова Зеландия официално подписаха протокола за обновяване на споразумението за свободна търговия. На редовната си пресконференция вчера говорителят на китайското Външно министерство Джао Лидзиен заяви, че това е знак за твърдата решимост на двете страни да подкрепят многостранността и свободната търговия с практически действия, предаде Радио Китай.

Министър-председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардърн каза, че Китай е един от най-важните търговски партньори на страната ѝ. На фона на тежкото въздействие на пандемията от новия коронавирус върху световната икономика подписването на споразумението е от още по-специално значение.

Джао Лидзиен каза, че през 12-те години след влизането му в сила то е предоставило реални ползи за двете страни и гражданите им. Нововъведенията в него са свързани с много аспекти, например търговията със стоки и услуги и реализирането на по-качествено и ефективно сътрудничество между двете страни в сферата на свободната търговия, основавайки се на Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP). Това със сигурност ще помогне и на двете страните да продължат с повишаването на потенциала за икономическо и търговско сътрудничество и ще насърчи икономическото възстановяване и развитие в условията на епидемия.