Манолова на предизборен протест срещу здравния министър с част от ресторантьорите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9453255 www.24chasa.bg
МАЯ МАНОЛОВА

Мая Манолова свиква протест срещу здравния министър в София с част от ресторантьорите, за които датата 1 март, е твърде късна за отваряне на заведенията.

Лидерката на “Изправи се, БГ” в неделя единствена от политиците се появи на митинга на бизмесмени, недоволни от мерките срещу КОВИД. Днес Мая Манолова вече е в ролята на организатор на протеста срещу проф. Костадин Ангелов. Това се разбра от телевизионна изява на координатора на движението “Изправи се, БГ” в Бургас Живко Табаков. Той се появи в двете национални телевизии - Нова и БТВ в ролята на гневен ресторантьор, който тръгва за София, за да защити ресторантьорския бизнес.

От партията на Мая Манолова неофициално потвърдиха, че Живко Табаков е координаторът й в Бургас, тъй като медиите пропуснаха да добавят и политическата роля на ресторантьора. 

Преди два дни Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България излязоха с декларация, в която заявиха, че има опит готвеният от тях протест за днес да бъде яхнат политически. "Държим да подчертаем, че организираният от нас протест е икономически, строго браншови и не желаем политически фигури да присъстват на него!", заявиха те. И още: "Благодарни сме на всички, които изразиха подкрепа към нашия сектор и нашите служители. Ние обаче няма да позволим да станем част от предизборната кампания! Имаме свои искания и цели, за които се борим. Нямаме политически обвързаности и държим това да остане така. Поради опасенията ни, че присъствието на политически фигури на нашия протест може да се разтълкува, като предизборна агитация, ви молим най-учтиво да се въздържите от участие в него. Както вие лично, така и ваши крайни привърженици, които не са част от нашия бранш."

Въпреки предупреждението им, явно от "Изправи се.бг" се готвят да яхнат протеста съвсем политически.

Здравният министър не отстъпи от позицията си заведенията да отворят на 1 март. Част от ресторантьорите обаче са категорични, че ще го направят на 1 февруари протестно. Друга част обявиха, че ще въздържат от подобни действия и ще изчакат още месец.

Във фейсбук страницата на Българската асоциация на заведенията, председателствана от Ричард Алибегов" ресторантьори се нахъсват за протеста. Съобщава се за пътуващи към София за подкрепа. И там обаче са разбрали за опита на "Изправи се.бг" да се възползва от момента. Ерик Евтимов от Варна пише: "Натам отива и човек на Мая Манолова, което ми говори, че и този протест ще е политически." по-късно той добавя, че въпросният човек е Живко Табаков. Стефан Баласчев му отговаря: "Маяма е пиявица и паразит. Нищо чудно да се трапоса там, но болшинството хора работят в сектора и нямат нищо общо с нея." Появяват се и други гласове, които се заричат да не допуснат протестът им да бъде употребен политически.

Всъщност тази тема се обсъжда на страницата от 2 дни, което показва, че ресторантьорите са наясно с политическите напъни към протеста им.