Мохамад Зариф: Териториалната цялост на Армения е червена линия за Иран

https://www.24chasa.bg/novini/article/9454695 www.24chasa.bg
Иранският министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф

Иранската страна придава особено значение на териториалната цялост на Армения и счита за необходимо съблюдаването на правата на всички народи в региона. Това заяви иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф по време на посещение в Армения, където разговаря с арменския си колега Ара Айвазян, предаде ТАСС.

"Зариф заяви, че е необходимо съблюдаването на правата на всички народи в региона и каза, че териториалната цялост на Армения е червена линия за Иран", се казва в съобщение на пресслужбата на иранското външно министерство.

"Зариф също така подчерта важността на независимостта и суверенитета на всички страни в региона, в това число и Армения", се допълва в съобщение на ведомството.

Министърът изрази съжаление от печалните човешки загуби при последното изостряне на конфликта за Нагорни Карабах и заяви готовността на иранската страна да окаже всякаква помощ, предаде БТА.

Преди Армения Зариф посети Азербайджан и Русия, а след това ще бъде в Грузия и Турция. В Грузия той ще има срещи с президентката Саломе Зурабишвили и с премиера Гиорги Гахария. Той няма да има възможност за среща с министъра на външните работи Давид Залкалиани, който е заразен с коронавируса, а ще разговаря с негов заместник-министър.